950 oplossingen. Welke gaat jou helpen?

Meer rendement uit je marketingactiviteiten halen? Marketing technologie kan je daarbij goed op weg helpen! 

Als b2b marketeer houd je je met moderne marketing bezig. In de moderne marketing staan gigantisch veel tools ter beschikking. 

Volgens marketing technologie expert Scott Brinker gebruiken marketeers regelmatig gemiddeld meer dan 100 verschillende marketing softwareprogramma’s.

Scott Brinker heeft een infographic ontwikkeld op het gebied van marketing innovatie. De infographic wordt ‘Marketing Technology Landscape Superpraphic’ genoemd. In de mega-infographic verzamelde Scott alle relevante marketing technologie providers. Vervolgens heeft hij ze in een zestal samenhangende groepen verdeelde. 

In dit blogartikel bespreek ik verschillende klassen. Het doel hiervan is om meer overzicht te geven in de wereld van marketing technologie. 

De Marketing Technology Landscape Supergraphic

Hieronder is de kleine versie van de supergraphic te zien. In deze link kan je de supergraphic op volledige grootte bekijken. 

In de supergraphic zijn ongeveer 950 marketing technologie providers opgenomen. Iedere oplossing geeft ondersteuning aan een ander aspect van moderne marketing. 

Om meer overzicht te bieden, heeft Scott de supergraphic ingedeeld in zes hoofdgroepen:

  • Internet diensten
  • Infrastructuur
  • Marketing Backbone Platformen
  • Marketing Middelware
  • Marketing Experiences
  • Marketing Operations

Deze zes klassen zorgen voor een logisch raamwerk, zoals hierboven is weergegeven. Hieronder ligt ik de vier lagen uit de afbeelding toe. 

Internet en Infrastructuur

De eerste laag bestaat uit de omgeving waarin marketeers hun werkzaamheden moeten verrichten. Hierbij moet je denken aan internetdiensten zoals Google, Facebook, Twitter en LinkedIn en bij infrastructuur moet je denken aan databases, big datamanagement en software ontwikkel tools. 

Marketing Backbone Platformen

De tweede laag vormt de marketing backbone platform. Oplossingen die in deze laag worden bedoeld zijn: CRM, marketing automation, web content management systemen en indien van toepassing een e-commerce engine. 

Deze oplossingen worden platformen genoemd. Dat komt omdat die platformen door het gebruik van koppelingen kunnen communiceren met meer specialistische martketing software-toepassingen. 

Marketing Middleware

Dit is de software lijm die meerdere marketing applicaties met elkaar laat samenwerken. Marketing middelware bestaat uit de onderdelen Data Management Platforms, Customer Data Platforms, Tag Management, Cloud Connectors, User Management en API-diensten.

Deze middleware zorgt ervoor dat de moderne marketeer in staat is om een systeem van applicaties naast en met elkaar te laten functioneren. 

Marketing Experiences en Marketing Operations

De oplossingen die in deze laag zijn ingedeeld bieden gespecialiseerde technologiëen die direct invloed kunnen hebben op (potentiële) klanten in iedere fase van hun buyer journey. Dit kunnen zijn: e-mail, online advertising, social media, zoekmachine-optimalisatie, content marketing, A/B testen en marketing apps. Deze oplossingen vormen eigenlijk de ‘front-office’ van de moderne marketing. 

Marketing Operations bevatten oplossingen m.b.t het leveren van gereedschappen en data voor het beheren van de ‘back-office’ van marketing. Voorbeelden van oplossingen zijn: Marketing Resources Management, Digital Asset Management, analytics, dashboards, business intelligence en project management tools. 

Volgens mij moet je nu meer inzicht hebben in de wereld van de moderne marketing technologie…. Tot een volgende blog!