Linkbuilding; het klinkt misschien of je een of andere moeilijke code moet schrijven, maar nee hoor, het is gemakkelijker dan dat! …of in elk geval voor de meeste van ons.
In deze blog leg ik je uit wat Linkbuilding is, waarom het zo handig is en natuurlijk hoe je dit vervolgens het beste aanpakt. Word je al nieuwsgierig? Scroll maar snel door…
Linkbuilding voor de Corona-ondernemer
Linkbuilding, zoals het woord doet vermoeden, is het bouwen van one-way hyperlinks naar jouw website. Deze one-way hyperlinks worden ook wel ‘Backlinks’ genoemd, een term die je wellicht eerder hebt horen vallen. Het doel van deze links is namelijk om jouw website in zichtbaarheid te verhogen binnen de organische zoekresultaten van zoekmachines als Google.
Zeker nu in deze corona-tijd is linkbuilding ontzettend belangrijk geworden. Omdat (bijna) iedereen vanuit huis werkt wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van het internet om tot informatie te komen en dus draaien de zoekmachines nóg meer overuren dan hiervoor. De inzet van een goede Linkbuilding helpt dus om jou en je partnerorganisaties hogerop te laten komen binnen de organische zoekresultaten van de zoekmachines, mits jullie elkaar een handje helpen.
Daarover vertellen we hieronder meer…
Linkbuilding & Zoekmachines
Zoals ik hierboven al zei heeft Linkbuilding sterke invloed op de uitkomst van jouw positie binnen de zoekresultaten van zoekmachines als Google. Hoe meer jij door anderen gelinkt wordt, hoe hoger jouw organische score zal zijn. Linken kan zijn via social media of gastblogs op andere websites.
Daarbij telt de populariteit van de pagina die jouw link deelt ook nog eens mee. Hoe meer mensen die pagina bezoeken waar jouw link op staat, hoe hoger jij in de lijst komt te staan, simpelweg omdat populaire pagina’s meer mensen trekken en doorsturen. Volume telt dus goed mee.
Probeer dus banden op de bouwen met gelijke of aanvullende partijen zodat jullie elkaar kunnen helpen om hogerop te komen. Deel gastblogs uit met elkaar en onderhoudt deze relatie.
Zelf aan de slag!
Oké, we weten nu wat Linkbuilding ongeveer betekent en wat het belang ervan is. Tijd om aan de slag te gaan!
Hieronder behandel ik kort een aantal effectieve manieren om zelf goede Backlinks te bouwen aan de hand van een aantal Content Marketing onderdelen:
1. Visualisaties
Wanneer je content schrijft, of het nu om een blog gaat of een productpagina, zorg ervoor dat je vooral gebruik maakt van passende en ondersteunende visualisaties. De mens wordt sneller getrokken tot krachtige visualisaties dan lappen tekst, dus ook het delen van jouw webpagina’s zal sneller gaan aan de hand van interessante visualisaties pagina’s vol letters.
Denk hierbij niet alleen aan foto’s of video’s maar ook zeker aan infographics en tabellen.
Vroeger zeiden ze “Wie schrijft, die blijft.” vandaag zeggen we “Wie visualiseert, wordt pas echt geëerd.”
Want welke ondernemer voelt zich niet geëerd als de conversiecijfers omhoog gaan samen met de populariteit van de pagina.
2. Lijstjes, lijstjes, lijstjes
Mensen lijken toch ook wel erg goed te reageren op opgestelde lijstjes. Hoe vaak heb jij zelf al niet op een titel geklikt met titels als “De 10 beste…” of “Top 20 van …”.
We zijn nieuwsgierig naar wat anderen goed vinden of vinden het gewoon gemakkelijk als iemand anders al het voorwerk heeft gedaan en dit voor ons in een overzicht plaatst.
Het voordeel van lijstjes is namelijk vaak dat de schrijver het als in hapklare stukjes heeft geschreven. Een korte samenvatting van de elementen waar het artikel of blog over gaat.
Hierom zijn lijstjes vaak hele populaire content stukken, die makkelijk gedeeld zullen worden met collega’s, vrienden of (online) kennissen.
3. Structuur cultuur
Zorg dat je jouw blogs indeelt in duidelijke hoofdstukken. Dit geeft namelijk structuur en overzicht aan je teksten waardoor de lezer een globaal idee krijgt van de tekst die jij schrijft en dus de informatie die jij met ze deelt.
De meeste lezers houden van simpel en behapbare teksten. Schrijf dus ook vooral niet té uitgebreide teksten per hoofdstuk, maar verdeel dit liever onder in subhoofdstukken zodat ze sneller de gewenste informatie kunnen vinden. Sommige lezers zijn namelijk op zoek naar een heel specifiek stukje informatie en kunnen die aan de hand van (sub)koppen sneller vinden.
Door je blogs op deze manier in te richten zullen jouw blogs of (web)teksten sneller gedeeld worden waarmee anderen ook vaker naar jouw website zullen linken.
Neem dus deel aan de Structuur Cultuur en zorg goed voor je lezers door met ze mee te denken en het ze gemakkelijk te maken.
4. Een praktisch cadeau
Je lezers zitten vol met vragen, dat is natuurlijk ook de hoofdreden dat ze op jouw blog zitten. Ze zijn op zoek naar antwoorden die jij ze hopelijk geeft. Zoals we al eerder hebben geconcludeerd zijn internetgebruikers wel luie mensen, ze kijken liever video’s, lezen een infographic af of doen iets interactiefs.
Je wil je lezers daarom wat meegeven; een praktisch cadeau zogezegd!
Nu denkt je misschien ‘wat is nou weer een praktisch cadeau bij een blog?’, maar dat antwoord is heel simpel:
Geef ze een handleiding met stappenplan!
Maak bijvoorbeeld eind van elk informatief blog een kort stappenplan van de stappen die je zojuist hebt behandeld of geef je lezers een (interactieve) checklist mee die ze in kunnen vullen aan de hand van hun eigen website.
Zo weet jij ook zeker dat ze jouw content hebben begrepen, en dat ze sneller terug zullen komen omdat je jouw lezers iets meegeeft.
Goede inzet begint met voorwerk
De uitspraak ‘keep your friends close, but keep your enemies closer’ ken je waarschijnlijk wel. Zo werkt het ook een beetje met concurrentie. Van je concurrenten kun je namelijk heel veel leren. Ga maar eens op onderzoek uit naar hun aanpak van zaken zoals de omgang met Backlinks:
-Schrijven ze blogs
-Zo ja, hoe vaak en wat zijn de onderwerpen
-Laten ze gastblogs toe
-Laten ze zelf op andere plekken gastblogs achter
-Wat voor een content plaatsen zij en in welk volume
Kijk eens naar al die punten die te maken hebben met linkbuilding en neem die lijst eens langs een aantal van jouw concurrenten. Schrijf eens op wat ze in jou ogen goed doen en wat ze beter zouden kunnen doen.
Neem juist deze laatste aantekeningen dan eens mee en leg deze naast jouw eigen werk:
-Pas jij al toe wat je zo goed vind bij je concurrenten
-Maak jij niet dezelfde fouten als die je bij de ander hebt ontdekt
Zo kun je leren van de fouten van een ander en hoef je ze zelf niet meer te maken en kun je meteen beginnen met een goede inzet van je eigen tools en trucs.
Conclusie
Ga op onderzoek uit bij je concurrenten, ga samenwerkingen aan met gelijke partners en maak vrienden bij populaire pagina’s. Linkbuilding doe je misschien voor jezelf, maar het beste resultaat bereik je in dit geval toch met een stukje samenwerking.
Let daarnaast goed op je content en de inrichting daarvan. Maak gebruik van passende en informerende visualisaties en schrijf zoveel mogelijk in hapklare teksten.
En wie echt goed heeft opgelet, weet dat je jouw lezers ook een klein cadeautje mee moet geven einde van de rit, die van ons vind je onderaan!
Dus maak een start aan je voorwerk en ga dan maar snel aan de slag en verhoog je organische zoekresultaten met een goede Linkbuilding.
Nieuwsgierig naar meer tips? Neem vooral een kijkje tussen onze andere blogs op jeasyapp.nl