Hoe meet je de waarde van conversies

Kan ik de waarde van conversies meten op deze website?

Dit hangt af van hoe je website in elkaar zit. Veel webshops hebben dit al standaard in hun systeem zitten, maar ook grote platformen zoals wordpress hebben vaak goede plugins om dit voor elkaar te krijgen. Je kunt zien of het mogelijk is door te kijken naar de dataLayer.

Wat is de dataLayer?

De dataLayer is een laag over je website waar informatie wordt verzameld. Deze informatie kun je vervolgens ophalen met tools zoals Google Tag Manager, die je weer naar Google Analytics kunt sturen.

De dataLayer is een informatielaag om je website.

De dataLayer zijn in feite de lijntjes van de tekening en de website is het vel papier. Je kunt met pen lijnen op papier tekenen, net zoals je met javascript code informatie naar de dataLayer kunt sturen.

Wat heb je aan een dataLayer?

Een recente case. Een investeringsplatform laat investeerders in projecten investeren. Ze kunnen het aantal bezoekers op de bedankpagina meten, maar ze willen ook zien wat de investeerders (die de betaling zijn doorgekomen) geïnvesteerd hebben.

De situatie van deze website: Iemand wil 1000 euro investeren, start de betaling en komt daarna op de bedankpagina.

Bedankpagina case

Het probleem bij deze site: Iemand die aangeeft 1000 euro te investeren rond niet altijd de betaling af bij de “betaalprovider” (c.q. de bank, omdat ze soms een limiet nog op hun rekening hebben staan.)

Je kunt dan dus niet iedereen die zegt te investeren meetellen. Alleen de mensen die op de bedankpagina terechtkomen tellen dus mee.

Alleen wordt nergens doorgegeven hoeveel deze bezoeker geïnvesteerd heeft. Ook op de pagina zelf staat dit niet als tekst.

Wat je dan wel kunt doen is informatie naar de dataLayer doorsturen en deze laten ophalen door Google Tag Manager, zodat je weet wat de investeerder heeft betaald.

Je ziet dat de waarde hier 0 is, terwijl er wel conversies zijn.

DataLayer omzetten naar informatie met Tag Manager

Maar hoe zet je dan de informatie vanuit de dataLayer om naar Tag Manager? Eerst heb je hiervoor dus een goede dataLayer nodig, waarin de informatie staat.

Op basis van onderstaande voorbeeld kun je Tag Manager dan vervolgens deze opdracht geven:

“Wanneer het “event” – “Purchase” heet, dan wil ik dat je de “revenue” naar Google Analytics stuurt.

Of je kunt ervoor kiezen om de producten ook naar Google Analytics te sturen, dan zeg je:

“Wanneer het “event” – “Purchase” heet, dan wil ik dat je de “revenue” en de “products” naar Google Analytics stuurt.

In Google Analytics zie je dan vervolgens welke producten zijn gekocht of voor welk bedrag is geïnvesteerd.

Voorbeeld van een dataLayer

Wanneer kun je niet zonder dataLayer?

Als je website zonder groot platform, maar handgemaakt is gebouwd dan moet de dataLayer vaak gevuld worden. Hier denken veel developers standaard niet bepaald aan en het is dan ook de taak van de data & tracking specialist om dit door te kijken en opdracht voor aanvullingen te geven.

Maar ook wanneer je wel met een groot platform, zoals WordPress of shopify werkt, dan kan het lonen om de dataLayer te gebruiken. Dit is dan vooral wanneer je dingen wil weten die niet standaard via plugins al naar de dataLayer gestuurd worden.

Als kleine webshop eigenaar hoef je je niet gelijk druk te maken om de dataLayer, maar wanneer je je eigen webshop hebt laten bouwen zonder platform of juist een ander aanbod hebt (zoals een investeringsplatform wat geen standaard product verkoop.) Dan kun je niet zonder een dataLayer.

Specifieke problemen en vragen los je op met de dataLayer

De dataLayer is dan ook een stap verder in het analytics proces. Het zijn de gevorderde vraagstukken waar je deze vaak voor gebruikt, maar vergis je niet, als je dataLayer het niet doet dan kun je geen informatie met Google Tag Manager ophalen.

Het is dus een essentieel onderdeel, alleen beantwoordt het vaak vragen die niet gelijk vanaf het begin essentieel zijn om te beantwoorden.

Sparren over jouw dataLayer? Plan dan een belafspraak in via deze link:
https://calendly.com/tom_vink/belafspraak-jeasy