Zo verlaag je de bounce rate in Google Analytics

Bounce rate is een van de eerste dingen die je ziet staan in Google Analytics. Maar wat betekent het? Is het goed of slecht? En welke veranderingen hebben impact op dit getal? Het antwoord op al deze vragen lees je in dit artikel.

Bounce rate

Wat is de bounce rate?

De bounce rate geeft aan hoeveel bezoekers “gebounced” zijn in vergelijking met alle andere website bezoekers.

Rekensom voor het berekenen van de bounce rate: 

bezoekers met bounce / totale aantal bezoekers = bounce rate

Wat is een bounce?

De term bounce komt van het idee dat iemand een pagina bezoekt en gelijk weer weggaat. Hij ‘bounced’ dus van de pagina.

Stel je voor dat je op een skippybal zit en je legt 5 a4’tjes voor je neer, waarbij ieder a4’tje een andere website pagina voorstelt. Je skipt vervolgens van het ene op het andere papiertje. Gefeliciteerd! je bent nu van 5 pagina’s gebounced!

De definitie volgens Google: “Een bounce is een sessie waarbij slechts één pagina van uw site wordt geladen. In Analytics wordt een bounce specifiek berekend als een sessie waarin slechts één verzoek aan de Analytics-server wordt geactiveerd, zoals wanneer een gebruiker één pagina op uw website opent en vervolgens de website verlaat zonder voor die sessie enig ander verzoek aan de Analytics-server te activeren.”

Maar bounce is niet alleen 1 pagina bezoeken

Google vond echter dat het wel wat moeilijker kon en daarom hebben ze (zoals je in de definitie kunt lezen) er nog een stukje aan toegevoegd: “In Analytics wordt een bounce specifiek berekend als een sessie waarin slechts één verzoek aan de Analytics-server wordt geactiveerd.

Wat betekent dit voor de simpele zielen, zoals jij en ik?

Met Google Tag Manager kun je ook weer “gebeurtenissen” sturen naar Google Analytics. Deze hebben (als je dat zo instelt) weer invloed op de berekening van de bounces en dus op de bounce rate. (Bijvoorbeeld, wanneer je met scroll tracking instelt dat iemand die meer dan 50% van een pagina bekijkt niet als bounce wordt geteld.)

Huh?

Dus een bounce is dat een bezoeker één pagina bekijkt en deze daarna verlaat, maar dat hoeft dus niet?!

Precies dat! Welkom in de wondere wereld van Google!

Bounce rate is weg in Google Analytics 4?

En nu je eindelijk snapte wat de bounce rate betekent heeft Google ervoor gekozen om de bounce rate in een nieuw jasje te stoppen. In Google Analytics 4 heet het namelijk “engaged sessies” of “engaged visitors”

Jeasy App (engaged sessions) betekenis / bounce rate in GA4
(screenshot van jeasy app. Betekenis van Engaged / interesse in GA4)

Wat betekent een bounce rate voor mijn website?

“Allemaal leuk en aardig die benamingen, maar wat betekent een bounce rate, engaged sessie of een engaged visitor nu voor mijn website??”, is een vaak gestelde vraag op mijn verhaal.

Google geeft aan dat een bounce rate niet per se slecht is en dat het afhangt van het doel van de pagina.

Persoonlijk heb ik daar een 180 graden staande haakse mening over. Ik vind namelijk dat elke pagina als doel heeft om een bezoeker verder in de funnel te brengen of te helpen met het gebruik van je product (denk aan klantenservice pagina’s en blogs.)

Een hoge bounce is daarnaast ook 95% van de tijd een signaal dat bezoekers niet goed geleid worden naar een vervolgpagina of dat de pagina zelf niet aan de eisen en wensen van de bezoeker voldoet.

bounce rate funnel in Jeasy App
(screenshot van Jeasy App, waarop iedereen afhaakt bij interesse)

Hoe verlaag ik de bounce rate?

Natuurlijk ben je het helemaal met mijn verhaal eens (hoe kan het ook anders!) en daarom geef ik gelijk een aantal tips om de bounce rate te verlagen.

1 – Cross domain tracking (belangrijk!)

Komen veel bezoekers vanuit een andere website (zoals een mollie, afterpay, paypal of vanuit een software die je gebruikt om quizzes, orders of reserveringen mee te verwerken?) Dan kan het zijn dat deze bezoekers alleen de bedankt pagina van je website zien (omdat ze hele funnel al zijn doorlopen). Je moet dit wel doorgeven aan Google Analytics dat deze externe sites onderdeel zijn van jouw website.

Doe je dit niet, dan wordt je bounce dus een stuk hoger en heb je 100% bounce op bedankt pagina’s.

(bron: analytics mania)

Cross domain tracking instellen in Universal

Dit bestaat uit 2 onderdelen. Het eerste deel vind plaats in google tag manager en het tweede deel stel je in google analytics in.

In Google Tag Manager ga je naar “google analytics settings”. Klik op meer instellingen > velden die moeten worden ingesteld en daar set je de “AllowLinker” op “True”

Vervolgens zet je HET HELE DOMEIN (dus niet alleen een subdomein) bij crossdomain tracking (onderscheid meerder met een comma.)

Cross domain tracking instellen in GA4

Ga naar je stream (meer instellingen) en klik op “domein configureren”, hier kun je vervolgens domeinen toevoegen die geteld worden tot je eigen site (in principe hetzelfde als cross domain tracking.)

2 – Gebeurtenissen instellen

Gebeurtenissen kunnen de bounce omlaag brengen. Misschien heb je wel een chat op je website en vind je mensen die chatten met je chatbot ook geen bouncers meer (tenslotte heb je ze via de chat al 40 pagina’s aan informatie gegeven.)

Meer uitleg over het instellen van gebeurtenissen in GA4? Bekijk dan ons artikel over het meten van een knop in GA4.

Dit kun je doen via Google Tag Manager. Mocht je geen zin hebben om alle events in te stellen en heb je zelf wel wat unieke tools die je gekoppeld wil hebben? Start dan gewoon lekker met Jeasy App. Dan hoef je niets meer te regelen!

3 – Website verbeteringen

(bron: Goodui.org)

  1.  Maak je tekst direct

Dit doe je door de tekst te vertalen naar de toekomstige tijd.

In plaats van: “Wij waarderen het dat je op onze site bent gekomen om mogelijk contact op te nemen” schrijf je: “Welkom op onze site! Neem contact op”

(bron: Goodui.org)

  1. Gebruik 1 Kolom

1 kolom stuurt een bezoeker beter en vergroot daardoor de focus en de kans dat de bezoeker de juiste tekst leest en opneemt. Daarnaast vallen ook “call-to-actions” beter op, dan wanneer ze omringt zijn door andere kolommen.

(bron: Goodui.org)

  1. Voeg functies samen

Het kan helpen om verschillende opties met soort gelijke functies samen te voegen. Dit geeft ruimte en overzicht voor bezoekers en verminderd de afleiding.

(bron: Goodui.org

  1. Beveel iets aan

Het kan helpen om 1 item uit te lichten van de opties, zodat de keuzestress verminderd wordt en bezoekers dus sneller zullen doorklikken.

(bron: Goodui.org)

  1. Geef aan voor wie jouw producten / diensten zijn.

Niet iedereen zal zich kunnen vinden in jouw aanbod. Geef dit direct bij de start aan, zodat jouw doelgroep snapt dat het interessant voor hen kan zijn.

(bron: Goodui.org)

  1.  “Wat betekent dit voor mij?” knoppen

In plaats van “download brochure” kun je ook zeggen wat een knop betekent voor iemand. Voorbeeld voor de brochure: “word ook een graafmachine expert! (download pdf)

(bron: Goodui.org)

  1. Verander niet steeds van stijl en structuur

Voorspelbaarheid is belangrijk voor nieuwe bezoekers. Het is al lastig om een website na 1 pagina door te hebben, laat staan dat elke knop en pagina anders qua structuur en kleur is.

(bron: Goodui.org)

  1. Speel in op het verlies

Wat verliezen ze als ze jouw dienst niet afnemen? Vaak is dit een veel betere reden voor bezoekers om jouw product / dienst serieus te nemen, dan wanneer je alleen de voordelen laat zien.

(bron: Goodui.org)

  1. Verbeter de laadtijd

Laadtijd is één van de grootste redenen, waarom veel bezoekers afhaken. Niet iedereen heeft op zijn mobiel 24/7 snel internet. Toch willen ze op dat moment jouw site laden en niet een dag daarna achter de computer.

(bron: Goodui.org)
  1. Maak de vervolgacties kleiner

Van eerste date naar dag erop trouwen, gaat voor veel mensen iets te snel. Probeer de stappen tussen nieuw bezoek en aankoop ook te verkleinen door met gratis informatie, cursussen en quizzes te werken.

  1. Laat niet alle pop-ups tegelijk afgaan

Iemand die net de site bezoekt moet zich eerst oriënteren. Het is dan ook niet handig om gelijk alle pop-ups met aanbiedingen te tonen. Stel condities in, zodat de pop-ups pas na 50% scroll of 3 seconden getoond worden.

Meer adviezen zien? Start dan met Jeasy App! En krijg op basis van jouw data passende adviezen om je website te verbeteren.

Samenvatting

Bounce is niet veel meer dan bezoekers die op je website komen en vervolgens weer afhaken. Dit kan door teksten en design van de website komen, maar kan ook gebeuren, doordat je analytics niet goed ingesteld staat.

De Analytics kun je verbeteren met cross-domain tracking en het instellen van gebeurtenissen.

De website kun je veelal aanpassen door knoppen, design en tekst duidelijker en aantrekkelijker te maken.

Wil je weten of jouw analytics goed staat? Start hier de test!