Biases Blog

De meest ondergewaardeerde wet in het bedrijfsleven

Na een videocall met een partner van Jeasy over een potentiële klant had ik gecalculeerd a.d.h.v. onze calculator (https://jeasyapp.com/quiz-funnels/ en dan naar onder scrollen) wat haar meer omzet zou zijn.

Ik ontving daarop deze mail:

Het eerste wat ik dacht was: slik… Klopt dit wel? Heb ik een fout gemaakt in mijn berekening?

7500 euro verdienen met quiz-funnels en anders krijgen wij niets…

Toen ik het bedrag zo zag leek het een onmogelijke opgave.

Toen ging ik rekenen.

En het bleek makkelijk haalbaar te zijn! 

Maar waarom kreeg ik dan dit gevoel dat het onmogelijk zou zijn?

(bron: Cognitive bias cheat sheet)

De wondere wereld van het brein

Mijn brein had last van een aantal blinde vlekken, de zogenoemde biases. Door deze blinde vlekken was het niet mogelijk om het resultaat te overzien, maar door te rekenen kwam ik tot meer inzicht en zag ik de resultaten gunstiger worden.

Ik deed een simpele formule om mijn intuïtie te meten en die legde het zwaar af in deze situatie. Nu ben ik helaas niet de enige persoon op aarde met dit probleem. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman vond dat deze vorm van “overconfidence” structureel voorkomt bij mensen.

Wat kunnen we hieraan doen en hoe kan dit zorgen voor betere besluitvorming?

Zeker in tijden van veel onzekerheid hebben veel mensen extra last van het “probability effect”. Dit effect suggereert dat je eerder kiest voor 100% kans dat je 90 euro verdient i.p.v. 90% kans dat je 100 euro verdient.

Laat de computer het werk doen

Het brein van mensen is ontzettend slecht in statistiek en met ontzettend slecht, bedoel ik extreem slecht. Computers daarentegen zijn extreem goed in statistiek. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk besluitvorming narekent met een computer en dat je policies impliceert die ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk besluitvorming uit het hoofd gaat.

Maar ook bij Jeasy werken we uitsluitend op basis van benchmarks en vooraf bedachte templates. Zo kunnen we de templates aanvullen en meten we de veranderingen in de statistiek. Dit zorgt ervoor dat je routine-matig getraind wordt in de situatie. 

10x een benchmark verbeteren is immers simpeler en duidelijker dan 10x een nieuwe campagne starten.

Standaardisatie is de sleutel

Door deze aanpak kunnen wij bij Jeasy een projectie maken van de extra omzet, puur op basis van een berekening en geen ‘logische’ redenatie.

Dit zorgt ervoor dat wij een “niet-goed, geld-terug” garantie kunnen bieden. Vraag dit maar eens bij je Marketing bureau of zij dit ook doen. Het antwoord dat je krijgt is waarschijnlijk: “elke campagne is anders en garanties kunnen we niet geven.”

Dit antwoord geeft meteen aan hoe datagedreven de projecties van het bureau zijn en hoe ze aan jouw campagne gaan werken.

Wanneer iemand niet weet of 3% conversie een drama is voor je omzet, dan wordt er niets aan gedaan en zit jij als ondernemer / marketeer met de gebakken peren.

Reken altijd door!

Bereken dus van te voren wat het rendement / kosten is en wat de kans is om dit te realiseren.

Laat vooral niet je gevoel kiezen wat goed of slecht is, wanneer het gaat om statistiek.

Maak een berekening met de benchmark kpi’s van de campagne, voordat de campagne start.

Mocht je willen weten wat Jeasy je kan opleveren? Bereken dit zelf a.d.h.v. rendement calculator.

“Bereken je rendement hier” en met een 100% garantie kun je er zeker van zijn dat je niet het schip in gaat.