Wekelijkse Marketing Technologie Stack

Marketing Technologie Stack: Bingwatch producer Netflix

De marketing technologie stack zegt veel over de strategie en koers van een bedrijf. Deze week analyseren we de stack van: Netflix

“See what’s next”

Netflix is een idee van Reed Hastings die op het idee, voor het miljardenbedrijf, kwam omdat hij $45 moest betalen voor een te laat ingeleverde gehuurde film. Samen met Marc Randolph startte hij het bedrijf dat pas sinds 2008 een streamingdienst aanbood en 14 jaar later in 130 landen te zien is.

Hoe komt Netflix aan deze enorme groei? Wat voor tools gebruiken ze om nieuwe bezoekers te trekken?

Marketing Technologie: Enorm veel tools

In deze blog leg ik bloot welke tools Netflix gebruikt en wat jij daarvan kunt leren. Elke toolstack heeft namelijk zijn voor- en nadelen en zegt iets over de marketingstrategie en koers van het bedrijf.

De Marketing Technologie Stack van Netflix ziet er als volgt uit:

Disclaimer: Het kan zijn dat een aantal van deze tools niet meer gebruikt worden.

,,

Kortom: Enorm veel tools! Maar wat zeggen deze tools?

Tool Focus: Advertenties & Optimalisatie

Aan de tools zie je dat, het bedrijf zich focust op het bekendmaken, trekken en omzetten van bezoekers. Dit is vrij logisch, wanneer je een product hebt dat staat als een huis. Netflix is biedt een dienst die mensen al laat terugkomen en hoeft daar, integendeel tot bol.com, weinig energie in te steken.

In de Toolstack zie je mailchimp staan. Deze basis tool kun jij ook vandaag nog inzetten voor je email marketing, net zoals Google Analytics en Facebook advertenties. Het zijn allemaal gratis tools, die jij vandaag nog kunt gebruiken om je bedrijf een boost te geven. 

Ben je op zoek naar een specialist voor Facebook advertenties? Kijk dan eens naar: “The New Standard” aan. Zij bieden een als een van de weinige partijen in Nederland een “niet-goed, geld-terug” garantie aan (ook op de advertenties!)

Optimizely en Mixpanel daarentegen zijn zwaar geavanceerde tools, die alleen de grote bedrijven inzetten, die ook nog eens veel belang hechten aan hun online performance.

Optimizely verzorgt automatisch A/B testen op je website, a.d.h.v. een programma dat berekent wat voor testen het meeste kans van slagen hebben. 

Mixpanel is een data-platform dat net een paar stappen verder gaat dan google analytics, meer over deze tools kun je lezen in dit artikel: De 5 beste data-tools voor je website in 2020

Super basic en geavanceerde tools, is deze combi logisch?

Simpel: krijg bezoekers & zet om naar klanten

Eigenlijk wel. Netflix is behoorlijk old-school qua marketingstrategie als je het zo bekijkt. Het bedrijf trekt bezoekers met advertenties en doet er vervolgens alles aan om ze een trial te laten starten.

De advertenties kostten Netflix net zoveel als menig ander bedrijf. Google en Facebook hanteren hetzelfde tarief voor jou en mij als voor een Netflix. De kracht van netflix zit hem in het businessmodel gecombineerd met conversie optimalisatie. 

Kracht van Conversie optimalisatie

In de techstack van bol.com lieten we zien dat conversie optimalisatie een enorme impact heeft op het resultaat van een bedrijf. 2% meer kan voor 20% meer omzet zorgen. Wat denk je dat dit voor de cijfers van Netflix zal betekenen met verkeer uit 130 landen i.p.v. 2 (Bol.com krijgt voornamelijk verkeer uit België en Nederland?)

Graphic voor bezoekers bol.com en potentiële impact van Conversie Optimalisatie op bedrijfsresultaat.

Conclusie: Houd het simpel

Hanteer net zoals Netflix een simpele strategie. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn als je een simpel product hebt.

Doe dit door de focus te leggen op je onderscheidende product i.p.v. de marketing.

Zet een simpele 2-stap (advertenties & conversie optimalisatie) in om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om je product te proberen.

Investeer zwaar in de tooling die voor jouw bedrijf het verschil kan maken.

Leerles: Focus op Conversie (elimineer de bijzaken)

P.s. Ontvang elke vrijdag een marketing tech tip door te klikken op deze link.