Deze 6 KPI’s zijn niet belangrijk voor je marketing dashboard

Als Analytics & Conversie Specialist zie ik vaak marketing dashboards waar je niets aan hebt. Dit zijn dashboards die veel data en weinig “Leidende” KPI’s tonen. In dit artikel geef ik mijn visie over welke KPI’s niet belangrijk zijn voor je marketing dashboard thuishoren.

Marketing Dashboard Situatie

Dit online marketing dashboard kreeg ik afgelopen week onder mijn neus gedrukt. Hierbij was de vraag of ik even wilde kijken wat hier beter aan kon. Nou ja, in principe zijn het cijfers, alleen cijfers op zich zeggen niet zoveel.

Het voorbeeld van een dramatisch online marketing dashboard.

Diep trieste marketing dashboards

Toch zijn dit de marketing dashboards waar ik de tranen van in mijn ogen krijg. Ik bedoel, wat moet ik hiermee? En sterker nog, wat moet het management hiermee? Het gaat een bedrijf uiteindelijk om; 

Omzet, winst en het aantal klanten

Dat zijn de cijfers die iedere leidinggevende van de marketing wil weten. Of beter gezegd: “Wat kosten die fratsen van jou? En wat leveren ze op?” Hieronder volgen de KPI’s die hier niet aan bij dragen en naar mijn mening van ieder dashboard morgen verdwijnen: 

#1 Gebruikers of sessies

Gebruikers of sessies? Maak een keuze.
Ben je een webwinkel? Dan wil je dat bezoekers tijdens elk websitebezoek iets kopen. Ben je een B2B (business-to-business) dat vooral leads wil krijgen via de website? Richt je dan op het aantal gebruikers. 

#2 Nieuwe gebruikers

Wat fijn dat bijna 5.000 nieuwe gebruikers onze website hebben bezocht. Hebben die allemaal wat gekocht of hebben ze een afspraak gemaakt? “Nee?” Dan interesseren deze cijfers niemand. Ik heb liever 200 bestaande gebruikers die wel klant worden, dan 5000 nieuwe die niets afnemen.

#3 Aantal sessies/gebruiker

Is het goed of slecht dat een gebruiker gemiddeld 1,6 keer de website bezoekt? Is dat beter dan 1,8 keer? Wat mij betreft draagt dit ook niet bij aan je directe conversie, tenzij je kan bewijzen dat gebruikers die 10 blogs bekijken meer kopen, dan bezoekers die 12 blogs bekijken, dus overboord ermee.

#4 Paginaweergaven

We hebben 10 sessies en 100 paginaweergaven, wat kunnen we hiermee? Weinig. Ik zou op sessies of op gebruikers sturen. Alle 3 staan ze namelijk voor de bekendheid van je pagina. Betrokkenheid meet je zelden nauwkeurig met deze KPI.

#5 Pagina’s/sessie

Ook zo’n fantastische statistiek wat op zich niks zegt. Groeit ons klantenbestand hierdoor? I don’t know, dus weg ermee!

#6 gemiddelde sessieduur

Stel je een kledingwinkel voor waar ze meten hoe lang je naar een artikel kijkt. Alleen op basis van dit statistiek en op basis van het aantal bezoekers beoordelen ze dan of de collectie het goed doet.

Onzin, zou je gelijk zeggen, want het gaat om de verkopen, de omzet. Maak dus niet zelf deze fout. Gemiddelde sessieduur, bedankt voor uw dienst.

Conclusie

Let erop dat je KPI’s in het marketing dashboard iets zeggen over het einddoel. Ik zie nog te vaak dashboards waarin de standaard Google Analytics grafieken staan waar je als marketeer en leidinggevende niks mee kunt. Wil je erachter komen welke relevant zijn voor jouw bedrijf / organisatie?  

Start de gratis trial van Jeasy App. Het online marketing dashboard dat statistieken toont die wél relevant voor je bedrijf zijn.