Big Data in e-commerce: De essentiële voordelen

Je hebt een webshop opgezet. Hier heb je veel tijd ingestoken en eindelijk draait de webshop goed en komen er meerdere sales uit. De webshop blijft goed draaien maar er komt een punt dat de sales hetzelfde blijven, er zit geen progressie in en je weet niet waar het aan kan liggen.

Met moeite had je Google Analytics ingesteld op de webshop en je ziet wat nummers en cijfertjes… Maar je weet niet wat het allemaal betekend. Je weet niet waar het mis gaat en wat goed loopt. Je kan niet optimaliseren op deze manier omdat het niet overzichtelijk is.

Data analytics is noodzakelijk als je een goed draaiende en winstgevende e-commerce webshop wilt hebben en deze wilt opschalen. Een groot aantal e-commerce-platforms hebben aangegeven de voordelen van de data analytics te zien en waarom dit noodzakelijk is om dit zo accuraat en overzichtelijk te hebbben.

Hoe groot zal de rol zijn van big data in e-commerce? Experts voorspellen dat e-commerce providers tegen 2025 6,2 miljard dollar zullen uitgeven aan big data. Dit is een stijging van 150% over een periode van vijf jaar. Dit zal ook een (grote) impact hebben op de e-commerce hier in Nederland.

Maar hoe moeten e-commerce webshops big data effectief gebruiken? Hieronder lees je meer.

Waarom data zo belangrijk is

big data

E-commerce-bedrijven zitten al jaren op het internet. Early adopters publiceerden websites met 1-2 producten de forward thinkers maakte portalen voor klanten om bestellingen te controleren en te communiceren met hun verkoper. Maar in 2020 is het niet genoeg om alleen maar op het internet te zijn of klanten een manier te bieden om bestellingen te controleren.

De kopers van vandaag zijn op zoek naar de meeslepende ervaring die ze krijgen van B2C-websites in aanvulling op de functionaliteit die ze nodig hebben als (zakelijke) koper. Dat is een hoge order en de oplossing die je zal moet leveren, zeker in deze tijd.

De e-commerce-oplossing moet B2B-functies bieden, zoals gebruikersgebaseerde machtigingen en geautomatiseerde RFQ-processen, maar ook een hele goede klantervaring die volledig gepersonaliseerd is. Daarom is data, alles meten en deze informatie overzichtelijk hebben zo belangrijk.

Want als je niet weet waar de bezoekers naar toe gaan, hoe lang ze op de webshop zitten, welke pagina’s ze bezoeken, waar de bezoekers afhaken of juist naar de volgende stap in de funnel gaan weet je ook niet waar en hoe je moet optimaliseren.

In 2020 kan je niet alleen meer vertrouwen op producten en prijzen, maar moet je ook een geweldige klantervaring bieden. Anders kan je net zo goed een statische website van circa 2005 hebben.

En de oplossing die je kiest moet een back-end hebben die net zo gebruiksvriendelijk en mobiel is als de front-end. 

De flexibiliteit van de oplossing is ook van belang, want als je bijvoorbeeld auto-onderdelen en accessoires verkoopt, moet je kiezen voor een ecommerce-platform voor auto-onderdelen dat specifiek op de branche is gericht of voor een veelzijdigere oplossing die gemakkelijk kan worden aangepast naar je specifieke behoeften. 

Een responsief ontwerp

Er zijn meer dan 3 miljard smartphones in de wereld. In Nederland brengen volwassenen bijna 3 uur per dag door op hun smartphone. En je weet dat ze niet aan het bellen zijn. Ze doen productonderzoek, lezen reviews en zoeken naar oplossingen voor hun problemen. Zorg ervoor dat de oplossing op alle mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets goed werkt

Als je geen responsieve ervaring biedt, kom je niet eens op de radar van doelgroep die je wilt bereiken. Google gebruikt responsive design als een sterke indicator in de zoekresultaten.

Meer dan alleen afbeeldingen

Productbeschrijvingen en foto’s zijn geweldig, maar de klant van vandaag wil meer. Ze willen ook video’s bekijken. Het platform moet zowel audio en video hebben en hoge-resolutie afbeeldingen en downloadbare PDF’s aanbieden.

User experience en customer journey
customer journey

Klanten hechten zoveel waarde aan een betere klantervaring dat ze bereid zijn er een premie voor te betalen. En de klantervaring is eigenlijk belangrijker dan je product en de prijs.

Wat maakt een geweldige klantervaring? Vraag het je klanten! De meeste klanten willen een makkelijk en simpele webshop waar ze alle informatie kunnen vinden die ze nodig hebben om tot een aankoopbeslissing over te gaan.

Zorg ervoor dat klanten toegang hebben tot hun accountinformatie (zoals bestellingen) en definieer zelfs hun eigen gebruikersrollen. Zoek ondersteuning voor online chat of AI-aangedreven chatbots. 

Aangepaste productcatalogi

Kopers (vooral zakelijke kopers) hebben de neiging om steeds weer dezelfde producten te kopen. Maak aangepaste catalogi met de producten die ze willen kopen tegen hun individueel onderhandelde prijzen en hoeveelheden. 

Deze aangepaste catalogusfunctionaliteit moet worden aangevuld met upselling- en cross-sellingmogelijkheden om de waarde van de bestelling en de omzet te maximaliseren.

Geautomatiseerde RFQ- en QTC-processen

Als je wilt dat bezoekers gaan converteren naar nieuwe klanten, moet je alles zo makkelijk en efficiënt mogelijk maken via een geautomatiseerd RFQ- en QTC-proces. Onderdeel van die geweldige klantervaring is de mogelijkheid om toegang te krijgen tot informatie. 

Combineer een robuuste prijsengine met een digitaal RFQ- of QTC-proces en je kan het automatiseren voor een bijna onmiddellijke reactie op vragen. Deze functionaliteit vermindert niet alleen handmatige rekenfouten, maar levert ook waardevolle gegevens op voor bedrijfsanalyses die je weer kunt combineren met data tools.

Structuur en alle data zo overzichtelijk hebben is echt noodzakelijk als je wilt dat het bedrijf blijft groeien. Een webshop zo ver krijgen dat er sales uitkomen is heel goed, maar je wilt ook opschalen. En daar heb je data en analytics voor nodig.

Conclusie

Ecommerce zal alleen maar groter worden in de toekomst. Als je niet alles bij gaat houden op analytics en data gebied loop je alleen maar achter de feiten aan. Dat is zonde want je wilt je focussen op je core business.

Wij hebben het zo makkelijk mogelijk gemaakt terwijl je wel alle insights kan krijgen.

Probeer Jeasy App 30 dagen gratis uit!