21 Gratis Social Media Monitoring Tools

21 ongelofelijk handige GRATIS social media monitoring Tools voor MKB’ers en Freelancers

In deze blog hebben we 21 gratis monitoring tools gezet om je social media te groeien.

Wil jij je social media kanalen groeien zonder ook maar €1,- te investeren? Of zijn de huidige analytics dashboards lastig te begrijpen? Dan kun je met deze gratis social media monitoring tools je absolute voordeel doen.

Social Media Monitoring Tools Geven Schat Aan Data

Allereerst moet je weten wat social media monitoring is, voordat je snapt wat de tools ervoor zijn. Social media monitoring is eigenlijk het bijhouden en analyseren van uitingen in de sociale media.

Met de informatie uit deze analyses kun je vervolgens klanten beter benaderen en je bereik onder nieuwe klanten vergroten. Maar je kunt er ook nieuwe producten mee testen en je kunt problemen en vragen van bestaande klanten beantwoorden.

Betere Tools = Betere Data = Beter Rendement

Sprout Social een betaalde tool (en daarom niet in deze lijst) geeft deze voordelen van social media monitorings tools 

1. Beter begrijpen en snappen wat belangrijk is voor je doelgroep.

2. Wordt makkelijker te benaderen voor klanten.

34.5% van de consumenten benadert bedrijven graag via social media. 

3. Mis nooit meer een merkgerelateerd bericht.

4. Blijf georganiseerd met Marketing Campagne Tags

5. Treed in contact met je beste promotors & belangrijkste klanten

6. Begrijp wat werkt en wat niet werkt voor je concurrenten

7. Win verloren klanten terug.

De GRATIS Social Media Monitoring TOOLS van 2020

Hootsuite

Hootsuite Free is een gratis plan met beperkte functionaliteiten, waarmee je 3 social media profielen kan beheren, tot 30 posts kunt inplannen en je gebruik kunt maken van de vragenbank en veelgestelde vragen. Je kunt ook gratis basic apps installeren, vanuit de App Directory in je Hootsuite Dashboard.

BoardReader

Boardreader is een tool waarmee je gesprekken in allerlei platformen kunt vinden. Zo blijf je niet alleen in Facebook of Instagram, maar krijg je een nog completer beeld van de frustraties en problemen van je klant.

Twitonomy

Twitonomy: “Twitter #analytics and much more…”, zeggen de makers. Ik moet teoegeven. Je kunt een hoop kanten op met deze tool. Zo kun je:

 • Backups/exports van tweets, retweets, mentions and reports maken naar Excel & PDF.
 • Interacties Monitoren met andere Twitter gebruikers.
 • Exporteren en verkrijgen van Search Analyses op basis van zoekwoorden,  #hashtags, URL’s of @gebruikers.
 • Insights over favoriete tweets en retweets van bepaalde gebruikers. 
 • Browse, zoek, filter, sorteer en verzamel mensen in je lijsten.
 • Monitor tweets van je favoriete gebruikers, lijsten en zoekwoorden
 • EN nog veel meer!

Crowdfire

Crowdfire: Positioneert zich als een alles-in-1 social media tool en helpt je om relevante content te vinden op basis van interessegebieden van je volgers. Je kunt content publiceren vanuit je eigen blog, website en deze vooraf inplannen. Ook hebben ze een chrome extensie, waarmee je simpel en snel content inplant op je social media kanalen.

Cyfe

Cyfe richt zich vooral op het analytics gebied en zegt het alles-in-1 analyse dashboard voor je bedrijf te zijn, waaronder dus social media monitoring.

Followerwonk

Followerwonk Voornamelijk handig voor Twitter analytics

Google Alerts

Google Alerts. Mis niets meer, zelfs niet wanneer jouw bedrijf of een specifiek product genoemd wordt op Google. Enorm krachtig en een enorme afleiding, wanneer je dit niet goed instelt. (Sprekend uit ervaring.)

Google Trends

Google Trends meet precies waar het meeste naar gezocht wordt. Zo kun je inspelen op het nieuws van vandaag en de items die het meest populair zijn binnen jouw branche.

Kred

Kred is een super handige tool, wanneer je wilt weten hoeveel mensen jij bereikt met je social media profielen. Zo is het niet meer een kwestie van likes tellen, maar kun je daadwerkelijk het bereik van je persoonlijke profielen meten.

Mention

Mention, “Monitoring and Social Media Management”, zeggen de makers. Hier wil ik graag de notitie aan toevoegen dat vooral “monitoring” passend is. Mention meet precies wanneer bepaalde termen op social media kanalen worden genoemd en dit kun je ook instellen op je merknaam. Je hebt alleen wel een unieke naam nodig wil dit werken. 

Mentionmap Analytics

Mentionmapp Analytics is een tool voor Twitter met een focus op veiligheid. Zo laat deze tool zien of dat er verdachte accounts je volgen en of er bots op je pagina actief zijn. Hiermee is het een van de weinige tools die je account veiligheid EN er een marketing voordeel van maakt.

Pinterest Analytics

Pinterest Analytics: Haal meer uit je bestaande Pinterest account met Pinteres Analytics. Onderdelen die je kunt meten zijn: 

 • De organische, gegenereerde en betaalde betrokkenheids acties voor pins.
 • Wat mensen doen met inhoud die ze bewaard hebben van jou accounts.
 • Ontwikkelen van een mediastrategie door je populairste pins en advertenties te bekijken.
 • Kom erachter welke onderwerpen je publiek interessant vindt, op basis van wat zij op Pinterest doen.

SharedCount

SharedCount: Meet het aantal shares, comments, en likes op Facebook en Pinterest van elke URL. Dit is handig, wanneer je enorm veel URL’s hebt en kort een overzicht wil maken van de content die het meest gedeeld is en de meeste reacties heeft gekregen op deze twee kanalen.

Social Media Counts Checker

Social Media Counts Checker, deze tool meet een scala aan data van andere platformen. Zo meet het onder andere: – Facebook (shares, likes and comments)

 • Google +1’s
 • Linkedin Deelacties
 • Pinterest pins
 • Reddit (scores en votes)
 • Buffer (buffers)

SocialOomph

SocialOomph – Gratis social media planningstool. Vergelijkbaar met de gratis versie van Hootsuite.

TweetDeck

TweetDeck mijn persoonlijke favoriet voor Twitter. Je kunt 4 tot 8 rijen aan tweets selecteren en ze allemaal tegelijk volgen. Enorm handig, wanneer je alle tweets over bepaalde onderwerpen wilt bijhouden. EN je kan gelijk op deze tweets reageren.

Viralwoot

Viralwoot – Gratis Pinterest & Instagram planningstool. Het leuke van deze tool is dat de analytics en content scheduler wat leuke extra’s hebben; zoals een SEO en Spam Check bijvoorbeeld.

Who Unfollowed Me on Twitter

Who Unfollowed Me on Twitter – De naam zegt het al. Zoek in no-time uit wie je ontvolgt heeft op Twitter en kom erachter of die leuke dame of heer nog steeds met smart op jouw Twitter berichten wacht 😉 

Fanpage Karma

Fanpage Karma – Ook een persoonlijke favoriet. Enorm krachtige analytics. Waar je enorm goed de concurrentie mee in de gaten kunt houden, maar ook duidelijk en dat is voor een analytics programma vaak nog een opgave. Met Fanpage Karma weet je precies waar je naar kijkt, zonder jaren aan data-expertise te hebben.

SnapWidget

SnapWidget | Instagram widgets voor op je website. Wat is dan een Widget? Een Widget is een bepaald stukje aan de zijkant bijvoorbeeld, waar ook je “meest-recente” berichten kunnen staan. Hier zet je dan een aantal instagram foto’s neer en je website is social proof.

SumAll (Gestopt)

SumAll een automatisch dashboard dat je om de week binnenkrijgt met een overzicht van al jouw social media. De analytics zijn wel basis. Verwacht niet veel meer dan likes, comments en deelacties, maar je hoeft er niets voor te doen om het te zien. Het komt automatisch in je mailbox.

Tools koppelen & Meer Data

Heb jij ondertussen zoveel tools in gebruik dat het overzicht mist of de eenheid ver te zoeken is? Kijk dan is op de pagina MarTech Stack of voor meer data, de Analytics service.