De Marketing Technologie Stack zegt veel over de strategie en koers van een bedrijf. Deze week analyseren we de stack van: Kinepolis
Can’t Wait To See You!
Kinepolis: de bioscoop die bekend staat om haar “technologische snufjes en goede bereikbaarheid”, volgens de keten zelf. Kinepolis is opgericht in de jaren 60 van de vorige eeuw. Toch is het bekende Kinepolis wat we nu kennen pas 14 jaar oud.
Mijn oog viel op deze keten, omdat de bioscoop mij 2 mails had gestuurd, terwijl de alle bioscopen gesloten zijn.
Een bezigheidstherapie?
Een online quiz!
Waarom stuurt de Kinepolis mij een online quiz? Wat voor technologie gebruiken ze daarvoor en wat zegt de marketing technologie stack over de koers van dit bedrijf in deze tijd?
De online quiz; spanning en frustratie.
De quiz startte vanaf begin af aan al moeizaam. Waar klik je op, wanneer je 3 Call-to-actions ziet? Dan zegt je hoofd ERROR.
Tip: verwerk 1 actie in je emails. Niet 3 en als je dat dan toch doet, maak de bij-acties dan kleiner dan de main call-to-action.
Ik klik op de email-link en ik zie nergens de quiz en alleen maar een rode irritante melding, die ik nu ondertussen wel gelezen heb.
Maar wanneer ik naar onder scroll zie ik dan toch de quizzes staan! Stuk voor stuk verschijnen ze op het scherm en het zijn er ontzettend veel.
En daar is de quiz dan! Ik ben benieuwd, dus ik maak de quiz.
En dan… MOMENT OF THE TRUTH!
BELOOF MIJ 1 DING
Sluit alsjeblieft een quiz NOOIT ZO AF!
Ik heb niet gezien hoe goed ik het heb gedaan en ik had niet alle vragen goed, dus ik hoef nu ook niet mijn gegevens in te vullen.
Tot slot moet ik onwijs veel gegevens invullen, wil ik kans maken op een gratis bioscoop uitje.
Kortom: ik denk dat veel verveelde mensen met frustratie en verwarring naar deze laatste resultatenpagina hebben gekeken.
Wie maakt nou zo’n quiz?
Ah.. wss een programmeur. Dat zegt dus alweer genoeg.
Marketing Technologie: consument kijkt, zakelijk koopt
Enfin, door want welke tools gebruikt Kinepolis en wat kun jij daarvan leren? Elke toolstack heeft namelijk zijn voor- en nadelen en zegt iets over de marketingstrategie en koers van het bedrijf.
De Marketing Technologie Stack van Kinepolis ziet er als volgt uit:
- Google Analytics
- Google Tag Manager
- Hubspot
- Hotjar
Disclaimer: Het kan zijn dat een aantal van deze tools niet meer gebruikt worden.
Wat zeggen deze tools?
Eigenlijk zijn dit allemaal tools (op hubspot na) die super budgetvriendelijk zijn en die jij dus ook gewoon voor je marketing in kunt zetten.
Maar wat nu zo uniek is bij Kinepolis (of gewoon, kan ik beter zeggen) is dat je een duidelijke splitsing ziet tussen de normale website en de zakelijke website.
De normale website focust zich met tools, zoals hotjar en google analytics vooral op het gebruiksgemak en het verbeteren van de ervaring van de website.
De bioscoop doet dus niet eens zijn best om de films vol te krijgen?
Terwijl de zakelijke website een heel ander verhaal is en zich veel meer richt om leads te realiseren met tools zoals: Marketing automation van hubspot, formulieren en call to actions.
De focus is nog duidelijker te zien op de zakelijke website. Duidelijke CTA’s en een headline. Hier is aandacht aan besteed!
Het enige jammere is dan weer het contactformulier, waar je zelf nog moet intypen waar je interesse in hebt. Ook al ben je een pagina verder geklikt en heb je interesse getoond in events bijvoorbeeld.
Marketing focus: Elke interactie is een Marketing Funnel
De marketing focus van Kinepolis ligt vooral op zakelijke bezoekers. De marketingacties zijn vooral als leuke extra bedoeld. Ze zijn gericht op de bezoekers die even snel op de website kijken of de zakelijke klant die zich wil oriënteren en denkt: “dat ziet er leuk uit.”
Dit betekent echter wel dat Kinepolis minimaal 70% van zijn potentiële klanten laat liggen. En in deze tijden moet je jezelf afvragen of dat het je waard is om wel geld te besteden aan marketing, terwijl het amper iets oplevert.
Vergeet niet, dat elk bericht op het internet een interactie momentje is met een potentiële klant. Het is dan ook belangrijk dat het ergens naar leidt.
Voorbeeld van een quiz die iets oplevert
Daarom ben ik zo vrij geweest een quiz funnel en mogelijk aanbod te maken voor Kinepolis.
Het doel van deze funnel is het verzamelen van emails en het kopen van vouchers, zodat de cashflow in iedere geval een beetje wordt aangevuld.
Dan levert marketing ook wat op in deze tijden en dan kun je met de email lijst die je nu opbouwt, later de schade inhalen.
Jouw leerlessen: Kijken, kijken EN kopen.
Richt je marketing niet alleen in op de “top van de funnel.” Zorg ervoor dat je je bezoekers begeleidt naar een verkoopdoel en/of dieper in de funnel leidt.
Geef mensen een antwoord dat ze verwachten.
Vraag zo weinig mogelijk gegevens en zorg ervoor dat je bezoekers niet hoeven na te denken op je website.
Conclusie: Zorg dat marketing zich terugverdient.
Om de teleurstelling van de Kinepolis quiz te vergeten presenteer ik jullie de enige echte
Zo heb je iets om naar uit te kijken. Deze quiz heeft een fijne score pagina, je hoeft je gegevens niet in te vullen en je maakt ook nog eens kans op een zakje popcorn!