zichtbaarheid vergroten

Je zichtbaarheid vergroten met Technologie & Data

Zichtbaarheid vergroten van het bedrijf. Het is 1 van de taken van een marketeer en technologie & data spelen hier een ontzettend belangrijke rol in.

Zichtbaarheid vergroten is een lastige taak

Het vergroten van de zichtbaarheid is een belangrijke en lastige taak om te vervullen. Waarom zou iemand 10 seconden van zijn kostbare tijd besteden aan jouw bedrijf? 

Ik schat in dat 70% van de marketeers die bezig is met het vergroten van de zichtbaarheid, hier nog nooit over heeft nagedacht. Daarom is er op social media een wirwar aan berichten te zien, waar de doelgroep totaal geen boodschap aan heeft. 

zichtbaarheid vergroten standaard denkwijze

Een creatieve reclameman kwam met precies dezelfde vraag naar mij toe: “ik wil de zichtbaarheid van bedrijf x vergroten.” (vanwege privacy redenen noemen we geen namen.)

De eerste vraag die ik terug stelde was: “voor wie is het?” 

Er zijn namelijk 2 strategieën om de zichtbaarheid te vergroten. 

De eerste is waar driekwart van de mensen aan denkt. De Coca-cola strategie, dit is een strategie waarbij je een product MOET hebben wat voor iedereen is. 

De tweede is de Unilever strategie. Unilever heeft voor elke doelgroep een specifiek product en een unieke marketingstrategie. 

Take-away: Is je product niet voor iedereen. Dan moet je het doen met de unilever strategie.

De unilever strategie lijkt totaal niet flexibel. Alsof je niet 2 doelgroepen met 1 boodschap kan bereiken?

Dit is dus zeker niet waar. Het gaat er namelijk niet om dat je 2 doelgroepen via tv of facebook bereikt. Het gaat er wel om dat je elke doelgroep in kaart hebt gebracht en snapt waar ze zich bevinden. Unilever heeft misschien wel 200 verschillende doelgroepen, waarvan er 70 TV kijken en 100 naar de radio luisteren.

Het verschil zit hem erin, hoe je dit in kaart brengt. Wie is de persoon die de boodschap ontvangt, wat kan deze persoon hiermee en waarom zou iemand hier iets mee doen?

Uiteindelijk moeten we nog steeds de vraag beantwoorden: “waarom zou iemand zijn kostbare 10 seconden attentie besteden aan jouw bericht?”

Kortom: spreidt al je producten uit over verschillende doelgroepen. Dit kun je doen met de persona-maker van hubspot.

Data inzetten voor zichtbaarheid

Gelukkig is er momenteel enorm veel data beschikbaar over jouw doelgroep. Hieronder laat ik je in dit filmpje zien, hoe je d.m.v. data kunt uitzoeken wat je doelgroep bezig houdt.

Je kunt ook data gebruiken om het aantal doelgroepen te prioriteren. Bij de creatieve marketingman gebruikte ik deze prioritering om de 3 belangrijkste doelgroepen te vinden, waarop de campagne zou starten.

Tot slot kun je data ook inzetten om de resultaten te verbeteren met tools, zoals Google optimize, maar ook met significantie-calculators en analtyicstools, zoals Google Analytics, kun je achterhalen hoe je de doelgroep kunt bereiken.

Technologie inzetten voor zichtbaarheid

Data zorgt ervoor dat je de juiste boodschap naar de juiste personen stuurt. Alsnog moet jij dan een hoop werk verrichten. Technologie kan ervoor zorgen dat je minder tijd kwijt bent aan deze werkzaamheden en ook de vorm van je boodschap aantrekkelijker maken.

Automatisering

Zorg ervoor dat je meer mensen bereikt in minder tijd. Op Linkedin kan dit bijvoorbeeld met Chatbots, zoals MeetAlfred (foto hieronder). In facebookgroepen en Linkedin kan dit doormiddel van website scraping, scripts en API tools.

Zichtbaarheid vergroten met technologie

Er zijn dus ontzettend veel soorten technologie tools, die je helpen om het bestaande werk sneller te doen.

Design

Design is meer dan alleen maar wat mooie plaatjes en leuke kleurtjes. Het gaat ook om de vorm. Technologie stelt je instaat om op facebook clickbare plaatjes te delen, meer aandacht voor je boodschap te realiseren met unieke quizzes en gegevens te verzamelen zonder dat je doelgroep er erg in heeft.

Technologie Design geeft je de middelen om binnen bestaande kanalen unieker te zijn dan de rest, wat je vervolgens meer aandacht oplevert.

Zichtbaarheid vergroten met VR

Samenkomst Tech & Data:

Er zijn momenteel 8100 online tools beschikbaar. Een statische berekening leert dat er dus oneindig veel mogelijkheden zijn. (Denk even terug aan school bij kansberekeningen: 3 combinaties en 3 keuzes t.o.v. 3 uitkomsten levert 3 x 3 x 3 = 36 mogelijkheden op.)

Daarom haal ik er 1 voorbeeld uit, van een combinatie waar wij enorm enthousiast van zijn geworden: Online Quiz Funnels.

Online quiz voor zichtbaarheid

De online quiz, zoals te lezen in dit artikel: “van 0 naar 100 leads”, maakt de vorm uniek. De vorm die zo belangrijk is om op te vallen bij de doelgroep. En het is de interactie van de vorm, die ervoor zorgt dat je boodschap blijft hangen en überhaupt aangeklikt wordt.

De interactie geeft een persoon, die zijn attentie geeft iets terug, wat vervolgens helpt om zijn attentie te behouden.

Funnels voor data

Funnels zijn vervolgens belangrijk om de data van deze persoon om te zetten naar een simpele boodschap, waardoor de attentie nieuwsgieriger wordt en meer betrokken raakt bij de boodschap. 

De boodschap blijft hierdoor beter hangen en zal sneller verspreid worden wat helpt in het vergroten van de zichtbaarheid.

Leerlessen:

Zichtbaarheid vergroten start bij het terug gaan naar de kern en het bepalen van de ideale doelgroep.

Data kan hierin een rol spelen om meer informatie van deze persoon te achterhalen en je boodschap effectiever te maken.

Technologie helpt je om meer mensen te bereiken in kortere tijd, zonder dat je hier extra tijd voor kwijt bent.

Technologie kan dit doen in twee vormen. Door automatisering of design van de boodschap.

Quizzen zijn een voorbeeld van technologie design en funnels zijn een voorbeeld van data.