Shopify, Lightspeed of WordPress; welke webwinkel software past bij jou?

Starten met een webshop of Mijnwebwinkel ontgroeid

Je bent van plan een webshop te starten of zoekt een alternatief voor je huidige webshop leverancier en ziet door de bomen het bos niet meer. Wordt het Shopify? Lightspeed? Of toch WordPress?

In deze ONAFHANKELIJKE review (ik werk met alle 3 de platformen) licht ik de voor- en nadelen van elke software leverancier toe.

Na het lezen van dit artikel weet je precies welke software het beste past bij jouw wensen.

In het kort:

WordPress / WooCommerce

WordPress is de marktleider op het gebied van websites. Ruim 60% van de websites draait op dit CMS en dat komt vooral door de ruim 55.000 plug-ins (externe apps) die te gebruiken zijn met wordpress. Ruim 22% van de top Ecommerce sites maakt gebruik van WordPress. Je bent dus in ieder geval in goede handen. (bron: kinsta)

  • Alles is aan te passen
  • Extreem veel gratis plug-ins
  • Goedkoop

Shopify

Ruim 800.000 bedrijven draaien op Shopify. Het platform is daarmee na Woocommerce de grootste speler op de Ecommerce / Webwinkel markt en verwerkt ook nog eens transacties via het eigen systeem ter waarde van 55 biljoen dollar.

  • Super snel opgezet
  • Veel hoge kwaliteit apps
  • De meeste automatisering mogelijk

Lightspeed

Opgericht in 2006 en in 2020 goed voor ruim 143 miljoen dollar omzet. Met meer dan 700 medewerkers en kantoren wereldwijd is Lightspeed een internationale wereldspeler. Vooral in Nederland is de van oorsprong Canadese speler bekend.

  • Nederlandse Klantenservice
  • Pas je niets aan? Dan gaat er weinig fout
  • Biedt ook offline systemen voor de retail aan

Criteria 1. Prijs

Allereerst de prijzen, want het heeft geen zin om een softwareleverancier te kiezen, die de portemonnee niet kan betalen.

WordPress / Woocommerce – De goedkoopste

WordPress is in prijs de goedkoopste, aangezien het een “open source” CMS is. Dit wil zeggen dat het voor iedereen toegankelijk is. Je hoeft dus alleen maar een Hosting Partij te kiezen en je bent klaar om met WordPress te starten.

Kosten: tussen de €5,- / €20,- p.m. afhankelijk van het pakket.

Foto van speciale wordpress hosting prijzen (bron: TransIP)

Shopify – Gemiddeld

Shopify is niet de duurste van de 3 en ook niet de goedkoopste. Ook levert Shopify standaard thema’s die vaak net iets beter zijn dan de standaard thema’s van Woocommerce.

Lightspeed – De duurste

Voor €99,- euro per maand kun je bij Lightspeed een webshop starten (mits je maandelijks betaald, anders is de prijs €119 per maand.) Hiermee is Lightspeed absoluut de duurste speler op de markt en waarom?? Ik heb geen idee. De boekhouding kun je namelijk ook met Shopify en WordPress automatiseren door €25 p.m. uitte geven aan een Zapier licentie (dit behandelen we verderop.)

Installatiegemak

WooCommerce / WordPress – Goed te doen

Met de inloggegevens van de hosting kun je snel en makkelijk wordpress installeren. Het is zeker geen “Rocketscience”, maar het is wel aan te raden een tutorial op Youtube te bekijken (waar er meer dan 5000+ van bestaan.)

Shopify – Het snelst ingesteld

Shopify is letterlijk met een paar drukken op de knop geïnstalleerd. Er is 0 technische kennis nodig en zelfs het instellen van betaalsystemen is al voor je geregeld (wat bij WooCommerce niet het geval is.)

Lightspeed – lastig

Bij Lightspeed kun je een expert je webshop laten inregelen. Dit kost zo 16 uur. In ieder geval meer dan de 5 minuten, waarop Shopify staat en de 15 minuten die WordPress nodig heeft.

Kans op bugs / Gebruiksgemak

Hoe groot is de kans dat er een bug optreedt op je website en dat je programmeerkennis nodig hebt om dit op te lossen?

WordPress / WooCommerce – Grote kans op een bug

De kans is 99,9% dat je met WordPress ooit tegen een bug aanloopt. Al die plug-ins moeten namelijk ook maar met elkaar samenwerken en vervolgens update WordPress zelf nogal regelmatig haar software, kortom. De kans is groot dat iets dat vorige week nog goed ging het vandaag niet meer doet (tenminste in het begin.) Later leer je eerst back-ups te maken, voordat je nieuwe updates installeert, maar geloof me, het starten met WordPress vraagt om een HOOP geduld.

Shopify – Matige kans op een bug

Shopify geeft je wel de mogelijkheid om geavanceerde opties uitvoeren, zoals het bijwerken van de thema code, maar dit is wel allemaal verborgen. Als leek kan je daardoor weinig verkeerd doen, wanneer je kleurtjes wil aanpassen of een nieuwe app installeert.

Lightspeed – Weinig kans op een bug

Bij Lightspeed kan je weinig verkeerd doen. Zo krijg je ‘Gratis Updates’, totdat je een Google Tag Manager of Hotjar in de website wil zetten. Dan krijg je helemaal GEEN updates meer. Het voordeel daarvan is wel: er is weinig kans op een bug.

Support / Klantenservice

WordPress / WooCommerce – Is er niet

Geen ondersteuning. Dit is er niet, want het is een gratis product.

Shopify – Niet gemakkelijk

De support van shopify houdt zich zoveel mogelijk op de vlakten, maar het is te doen om ze te benaderen.

Lightspeed – De beste klantenservice

Zonder problemen bel je met de klantenservice van Lightspeed en praat je in het Nederlands je problemen door. Ook op het forum wordt snel gereageerd door de support. Wat dan wel weer jammer is. Er wordt vaak snel een “ticket” aangemaakt, alleen zie je daar 2 jaar later nog niets van terug (zoals het voorbeeld hieronder over Google Tag Manager uit 2018). 

Externe Apps

WordPress / WooCommerce – De meeste & vaak gratis plugins

WordPress is de absolute koning op het gebied van Externe apps. Alle bekende software bedrijven (en ook veel niet bekende) hebben wel een plugin voor WordPress. Compleet kosteloos, wat soms leidt tot slechte kwaliteit, maar gelukkig zeggen de reviews vaak genoeg!

Shopify – Veel Apps, wel betaald

Shopify heeft dan wel geen 55.000 plugins, maar dat is ook niet nodig. Ze bieden genoeg keuze voor jou als webshop eigenaar om de best passende plugins te vinden. Op het zoekwoord “Email” vind je al snel 500 plugins die je kunt gebruiken. De kwaliteit is soms wel wat hoger, maar daar betaal je fors extra voor.

Lightspeed – Weinig keus en bagger kwaliteit

Ter vergelijking Lightspeed heeft alleen een directe integratie met Mailchimp. Dit is op zich geen probleem, wanneer de app wel gewoon werkt. Dit is helaas ook niet het geval…

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de externe apps (/ plugins) in lightspeed en dan vooral die van Mailchimp echt waardeloos is. Wat zonde is, want daardoor kan je bijvoorbeeld geen ‘vergeten winkelmandje’ mails sturen of andere mailchimp marketing automation toepassen.

Automatisering Opties

WordPress / WooCommerce – De meest uitgebreide

Van WordPress word je blij op dit gebied. Zoveel opties en mogelijkheden, met en zonder plugins en zelfs met Zapier kun je ongelofelijk veel automatiseren. Je boekhouding, email, contactformulieren, verzending, etc. Bedenk het en je kunt het automatiseren.

Shopify – De handigste

Een geduchte concurrent van WordPress op dit gebied. Shopify heeft ook enorm veel opties, maar er is wel 1 voordeel. Het kan allemaal met het platform zelf. Je hebt minder externe plugins en apps nodig.

Lightspeed – Geen zapier

Je zou verwachten dat het automatiseren van de boekhouding juist met Lightspeed goed mogelijk is. Je betaalt er (kijk nog maar even terug naar de prijzen) een behoorlijk bedrag voor. Maar… Helaas, ook hierin stelt Lightspeed ons teleur er is geen koppeling met Zapier. De internationale speler biedt alleen boekhoud apps aan, zoals exact.

Aanpassingsvrijheid

WordPress / WooCommerce – De meest uitgebreide

Zeker met thema’s zoals Divi of Elementor is er enorm veel mogelijk. Snel, simpel en zonder al te veel gedoe kun je het complete uiterlijk van je website wijzigen.

Shopify – Flexibel genoeg & Thema gebonden

Shopify is wel wat meer thema gebonden, kies dus vooral een uitgebreidt thema! Maar het programma is wel flexibel genoeg om alle belangrijke elementen snel en simpel aan te passen.

Lightspeed – Zo flexibel als een loden deur

Aanpassingen in Lightspeed, zoals bijvoorbeeld de checkout of in de footer, zijn een drama. Begin hier vooral niet aan, want je krijgt dan als extra ook GEEN updates meer. Ben jij een conventionele ondernemer? Dan is Lightspeed misschien wel wat voor jou.

Analytics

WooCommerce / WordPress – Meet alles 

In WordPress kun je alles meten, vooral in combinatie met Google Analytics en Google Tag Manager Plug-ins, zoals “Google Tag Manager for WordPress.” Je moet wel even weten hoe je dit moet instellen, maar de data is absoluut goud waard!

Geen technische / analytische kennis van WordPress, maar wil je wel alle data uit je website halen en precies zien welke marketingkanalen en berichten geld opleveren? Kijk dan eens naar Jeasy App

Shopify – Onnauwkeurige Analytics

Shopify biedt een hoop rapportages aan, maar de dat is onnauwkeurig. Dit zegt de provider zelf. Ook biedt Shopify niet de mogelijkheden die Google Analytics wel heeft. Je ziet niet op welke knoppen er is geklikt binnen een pagina en bij welke regel de checkout massaal verlaten wordt.

Lightspeed –  Basic koppeling met Google Analytics

Lightspeed heeft geen eigen analytics mogelijkheden. Ook biedt de provider naast een standaard app, weinig mogelijkheden om extra informatie binnen te halen (zoals het aantal klikken op knoppen.)

Conclusie: Ga voor Shopify of Woocommerce

Hieronder zie je het complete overzicht van de tools. Persoonlijk heb ik een lichte voorkeur voor Woocommerce, maar dat heeft te maken met de technische skills (die aanwezig zijn.) Ik kan me heel goed voorstellen dat je dit niet hebt of gewoon snel een webshop wil starten zonder gedoe. Kies dan vooral voor Shopify.

Mocht je vragen, feedback of andere opmerkingen hebben? Neem contact op via dit formulier.

Succes met je webshop!