Wie zich begeeft in de digitale wereld zal steeds meer te maken krijgen met videocontent. Denk maar eens na; je Premiere Pro loopt vast dus je Googelt naar een oplossing. Eén van jouw eerste organische suggesties is een video-oplossing. Of je oven is ermee opgehouden en je zoekt op “oven kapot”. Weer komen er video’s naar voren hoe jij dit kunt maken.
Zoals je ziet, is videocontent dus weldegelijk van belang voor het upgraden van jouw SEO-resultaten. Nieuwsgierig naar de beste inzet? Jeasy zocht het voor je uit!
Het nut van SEO in een notendop
Misschien moeten we even bij het begin beginnen. Want als je een starter bent, net zoals ik, schrik je misschien nog van de terugkerende afkorting SEO.
SEO staat voor Search Engine Optimization. Simpelweg betekent dit de optimalisatie van jouw organische (betekent niet-betaalde) resultaten binnen de zoekmachine.
Met SEO-tools zoals Yoast kun je bijvoorbeeld checken of je aan alle eisen voldoet om hoger in deze organische zoekresultaten te komen. Zo controleert Yoast of je de juiste zoektermen ook binnen je geschreven tekst hebt gebruikt en niet alleen in je titels, of je afbeeldingen voorzien zijn van passende alt-teksten en of jouw metabeschrijving (je weet wel, die korte samenvatting van de pagina die bij de zoekresultaten te lezen is) niet te lang is en wegvalt.
Hoe meer jij op deze SEO-adviezen inspeelt hoe meer aansluiting jij waarschijnlijk hebt op de zoekterm en dus hoe hoger jij in de resultaten komt en bezocht zal worden door nieuwe bezoekers.
Wil je meer de diepte in over het hoger komen binnen Google? Check dan vooral onze andere blogs zoals:
Hoeveel Google Vertoningen zet jij om naar bezoekers? – Jeasy (jeasyapp.com)
Video’s als oppepper voor je SEO-resultaten
Dan gaan we nu écht verder met deze brandende vraag:
Wat is het belang van video’s voor SEO?
Volgens een onderzoek van Forrester Research komen pagina’s die video content bevatten 53x waarschijnlijker op de eerste zoekresultatenpagina terecht dan wanneer er enkel tekst en afbeeldingen worden gebruikt.
Dit is goed voor het trekken van nieuwe bezoekers gezien de meeste internetgebruikers niet verder komen dan de eerste resultatenpagina.
Daarnaast zijn mensen gevoelig voor interacties; video’s bevatten knoppen die verleidend werken. Daarbij voelt het gemakkelijker om naar een video te kijken die uitleg visualiseert dan een lap tekst te moeten lezen waarbij je zelf moet zoeken naar het antwoord.
Hierdoor ontvangen websites met video content vaak meer kliks wat leidt tot populariteit wat vanzelf weer leidt tot een hogere plek in de zoekresultaten.
Verder is video ook nog eens een subtiele manier om bezoekers langer vast te houden op je webpagina en zo je bounce-rate te verlagen. Een langer bezoek geeft een boost aan je SEO én aan je bezoekers zelf. Een langer bezoek betekent namelijk een langere ‘bonding time’ tussen de bezoeker en het merk, waardoor ze makkelijker over zullen gaan op daadwerkelijke aankopen.
Doe de SEO-checks!
Maar let wel, om de video’s goed te laten scoren binnen de SEO-resultaten moet je natuurlijk wel aan een aantal checks voldoen:
- Plaats video’s op relevante webpagina’s
Een lege pagina met simpelweg één enkele video zal je SEO geen boost geven.
Het moet gecombineerd worden met andere vormen van informatievoorziening om door de zoekmachines als relevant opgepakt te worden. - Geef context aan je video’s
Zorg dat deze aansluit bij de de overige content die je op dezelfde pagina plaatst.
Het moet elkaar versterken, niet onderuit halen. - Zorg dat je video’s een duidelijk doel bevatten
Hoewel video’s snel boven andere content gekozen worden uit gemak, is een video ook zo weer uitgezet als de bezoeker de relevantie of het doel niet snel ziet. Maak dus snel duidelijk waar jouw video voor bedoeld is; uitleg, voorstel, Q&A, etc. - Wees consistent
Dit geldt uiteraard niet alleen voor je video’s maar het is hierbij wel net zo belangrijk. Wees consistent met je inhoud, visualisatie en liefst ook upload tempo. Zo creëer je een vorm van herkenning waardoor de bezoekers makkelijker terug willen keren voor meer. - Houdt je techniek bij
Deze stap is zeer belangrijk voor je SEO-resultaten. Vergeet bij het uploaden van je video’s niet alle gegevens in te vullen. Elke invulling van titel tot meta-beschrijvingen, en van keywords tot tags. Deze gegevens dragen allemaal bij aan jouw SEO-resultaten.
- Transcripten
Het gebruiken van een transcript wordt ook aangeraden om je SEO-resultaten een boost te geven. Volgens een onderzoek van Liveclicker behaalden pagina’s mét transcript 16% meer omzet dan zonder.
http://www.reelseo.com/8-practices-optimize-video-landing-pages-search/
Hoe je video’s het best inzet!
Oké, we weten nu dat video’s goed zijn voor SEO-resultaten, maar daarvoor moet het natuurlijk wel goed ingezet worden.
Willekeurig een video uploaden zal niet zoveel mensen bereiken, het moet de bezoeker wel iets bieden; een antwoord, een verleiding, een wens, etc.
“In 2020, about 72% of customers would rather learn about a product or service through videos, and Cisco predicted that video will even make up 82% of all internet traffic in 2021.”
Uit een onderzoek van Blue Corona kwam deze data naar voren. Zoals ik al eerder zei krijgen we steeds meer te maken met videocontent, er is dan ook steeds meer vraag naar. Video’s helpen ons namelijk te visualiseren wat we zelf niet altijd direct voor ogen krijgen. Zo is het dus een handige tool om in te zetten ter promotie van een product of dienst. De consument krijgt direct een beeld van wat ze kunnen verwachten bij hun aankoop. Dit helpt ook mee een gevoel van herkenning te creëren wanneer het product of dienst daadwerkelijk ontvangen wordt. Ze hebben al wat voorkennis en dus zullen ze er vertrouwder mee omgaan waardoor je sneller dat ‘geluksgevoel’ bereikt tussen product en consument.
Maar niet alleen voor het direct promoten van een product of dienst is video een handig middel. Video’s kunnen ook ingezet worden om een uitleg te geven, een live Q&A te houden, het merk zelf te promoten of de bezoeker vooral een goed gevoel te geven.
Het hoeft dus zeker niet statisch ingezet te worden.
Kijk vooral eens rond hoe concurrenten hun content inzetten. Wat doen zij wat jij juist sterk vind, wat zijn punten die jij anders en misschien zelfs beter zou aanpakken?
Je kunt altijd leren van de mensen om je heen, vergeet dat niet!
Doe de video-checks
Hieronder volgen een aantal punten waar je op moet letten als je een video wil maken en plaatsen:
1. Tools
Gelukkig leven we in een snel-innoverend tijdperk, dit betekent dat je voor goede beeldkwaliteit geen extreem dure camera meer hoeft te kopen. Neem bijvoorbeeld de iPhone 10, je kunt hier niet alleen mee bellen en whatsappen maar ook prachtige beelden mee schieten die ook op het grote scherm nog goed van kwaliteit zijn.
iPhone X VS Professional Camera
2. Geen codeer gedoe
Ook zijn de meeste webformats als WordPress al genoeg ingesteld op video-content en denken graag met je mee hoe je dit simpel in de webpagina kunt embedden. Zeker als je gebruik maakt van externe platformen als YouTube & Vimeo om je video’s daadwerkelijk te uploaden kun je die gemakkelijk koppelen aan je webpagina door simpelweg de link van de betreffende video te kopiëren. Zo voorkom je ook extra laadtijd op je pagina, gezien YouTube & Vimeo vaak betere grote bestanden kunnen laden.
How to easily embed videos in WordPress
3. Licht
Voor iedereen die nieuw is raad ik wel aan om even wat basisprincipes filmen te bestuderen. De meeste richtlijnen klinken best logisch maar veel mensen gaan er toch de fout mee in. Denk bijvoorbeeld aan tegenlicht; jij hebt misschien een heel mooi uitzicht door dat raam achter je, maar door ervoor te gaan zitten blokkeer je al het licht waardoor je gezicht in de schaduw valt.
Een persoonlijk favorietje om van te leren is Parker Walbeck!
https://www.youtube.com/watch?v=eZ5hpcn6tIM&t=2s
4. Geluid
Ook qua geluid heeft Parker Walbeck mooie tips, maar ik zal ook even wat basistips delen.
Zeker als je in een rumoerige of iets echoënde ruimte zit is het handig om gebruik te maken van een one-way microfoon. Deze nemen namelijk maar aan één kant het geluid op, waardoor er een stuk minder bijgeluiden te horen zijn. Maar kies toch liever bij voorbaat al een rustige goed geïsoleerde ruimte uit om deze bijgeluiden te voorkomen.
https://www.youtube.com/watch?v=mZ3pA6jUJwM
5. Youtube of CDN Player
Zoals eerder benoemd is YouTube een handige en gemakkelijke tool voor het uploaden van video’s. Tijdens het uploaden vraagt de player namelijk zelf al om een aantal SEO-waardige punten in te vullen voordat je video online komt te staan. Daarbij zijn de meeste mensen bekend met deze player en zullen de meeste webformats dit dan ook ondersteunen.
Een CDN Player is een goede zet voor je SEO, deze player maakt namelijk gebruik van een netwerkverbinding waaruit een gebruiker de gegevens kan ophalen. De player maakt zo gebruik van de dichtstbijzijnde server waardoor de laadsnelheid verhoogt wat weer leidt tot betere zoekresultaten in zoekmachines. (aka betere SEO-resultaten)
Wil je hier meer over leren? Kijk dan deze handige video:
SEO 202 Series: What is a CDN and How Does it Impact SEO? – YouTube
6. Ondertiteling
Snel en zonder al te veel moeite ondertitels plaatsen kan via YouTube zelf. YouTube maakt bij het uploaden automatisch transcripties en dus ondertitels. Upload je video dus via de YouTube Studio, het liefst nog privé, en klik na het uploaden eens op de ondertiteling-icoon. Zie je dat YouTube nog wat foutjes heeft gemaakt, dan kun je via de Studio het text bestand downloaden, aanpassen en her-uploaden. Dit is gratis en relatief snel.
Youtube Auto Generated Subtitles – Tutorial
7. Thumbnails
Thumbnails zijn zeker aan te raden. Het is namelijk het eerste beeld wat de kijker ziet en moet dus, naast de titel, direct aantrekkelijk en het liefst al relevant zijn. Thumbnails hoeven niet heel moeilijk te zijn; ze zijn toch klein dus te veel details is zonde van je tijd. Geef een duidelijke visualisatie en misschien 1 woord om een nadruk te leggen op de inhoud van je video.
Hieronder een link naar Canva, een veel gebruikte tool voor het ontwerpen van unieke YouTube Thumbnails.
https://www.canva.com/nl_nl/maken/youtube-thumbnail/
Conclusie
Wil je meedoen aan de online marketing van de toekomst, zet dan zeker het gebruik van video’s in om te zorgen dat jouw bedrijf hoger in de zoekresultaten terecht komt. Vergeet hierbij niet alle benodigde informatie en SEO-invullingen mee te nemen om je pagina een extra boost te geven.
Schrijf je verhaal en vertaal deze vervolgens naar beeld, zo bereik je klanten in deze tijd en in de toekomst.
Bang dat je een stap vergeet? Maak gebruik van onze Jeasy Checklists!