Nou vraag je je vast af wat een API-koppeling is… Klinkt best technisch he! In dit artikel leg ik je op een makkelijke manier uit wat een API-koppeling is en wat je er mee kan.
Wat is een API-koppeling?
API betekent: Application Programming Interface. Dit klinkt erg ingewikkeld of niet? In dit artikel leg ik je uit wat een API is en hoe je het kan gebruiken.
API’s dienen als een interface tussen verschillende softwareapplicaties. Met interface wordt bedoeld: een koppeling tussen verschillende systemen.
API’s bestaan voor (web)applicaties, softwarebibliotheken en besturingssystemen en kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden.
Een API is eenvoudig uit te leggen aan de hand van alledaagse objecten: een lamp en een stekkerdoos. Wil je de lamp aan krijgen, dan moet deze aangesloten worden aan een stekkerdoos. Als de stekker van de lamp in de stekkerdoos past, brand het licht van de lamp. De lamp communiceert dan met de stekkerdoos en er wordt elektriciteit uitgewisseld. Dit is ook de betekenis van een API-koppeling. Een API-koppeling wisselt data uit tussen twee softwaresystemen.
Hoe werkt een API-koppeling?
Als je wilt dat twee systemen met elkaar verbonden worden/communiceren, dan kan je gebruik maken van een API-koppeling. Het is een soort informatie-uitwisseling. Via de API worden benodigde gegevens uitgewisseld. Een API is volledig flexibel te ontwikkelen. Er zitten praktisch geen limieten aan hoe open je de deur wilt zetten.
API’s bestaan voor veel toepassingen en kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet. Een voorbeeld is bijvoorbeeld maatwerk websites of webapplicaties die data laten zien zoals het weer, file informatie of verjaardagen (die komen dan bijvoorbeeld uit een CRM-systeem).
Een ander voorbeeld: je bent vast bekend met het online zoeken naar vluchten van luchtvaartmaatschappijen. Om een vlucht te boeken, werk je samen met de website en database van een luchtvaartmaatschappij. Er is toegang nodig tot die database om te zien en te controleren of er stoelen beschikbaar zijn, op welke data en tegen welke prijs. De API van de luchtvaartmaatschappij communiceert dus continue met de onlineboekingssite. Het versterkt informatie tussen de systemen en zorgt er dus voor dat de juiste informatie afgeleverd wordt bij de klant.
Waarom is het handig voor jou?
Voor elk bedrijf kunnen API’s een belangrijke rol innemen. Het bespaart tijd en kosten. Daarnaast voorkom je fouten, omdat systemen betrouwbaar zijn.