De 5 meest gemaakte fouten in Google Analytics

Google Analytics is een tool waar je een hoop mee kan. Het probleem is vaak dat 99% van de functionaliteiten niet gebruikt worden door casual gebruikers. In dit blog licht ik de 5 fouten toe, die wij in Analytics het vaakst terugzien en hoe je die kunt oplossen.

Toelichting 5 meest gemaakte fouten

  1. Dezelfde Trackingcode voor meerdere websites

Je hebt meerdere websites en wil deze websites op hetzelfde account meten. GEBRUIK NIET DEZELFDE TRACKINGCODE! Je website-data komt anders link-rechts, over-en-onder elkaar binnen. Één grote puinhoop dus.

  1. UTM’s gebruiken om knoppen te meten

UTM’s zijn bedoeld om verkeer uit een andere website te meten; met nadruk op ANDERE WEBSITES. Je kan op deze manier aan Google Analytics doorgeven dat advertentie A van Facebook meer leads oplevert dan advertentie A uit LinkedIn. 

KNOPPEN MEET JE NIET met UTM’s, omdat je dan tegen Google Analytics zegt dat de bezoeker vanaf een andere site komt. Stel dat een bezoeker vanuit Facebook komt en klikt op een knop met UTM (Direct/None), dan verandert Google Analytics dit naar iemand die uit “Direct/none” komt en dus niet via de daadwerkelijke weg: “Facebook.”

Toch je knoppen meten? Gebruik Jeasy App! Binnen 5 minuten worden alle acties op je website gemeten zonder gedoe.

  1. Geen Cross-domain tracking gebruiken

Je bent ontzettend goed bezig met je webshop. Er komen steeds meer bestellingen en het aantal website bezoekers stijgt ook. Het probleem? Er komen ook steeds meer bezoekers uit Mollie, Paypal en Afterpay.

Dit zijn geen nieuwe bezoekers. Het zijn bestaande bezoekers die al besteld hebben. Dit stel je snel en gemakkelijk in met Cross-Domain tracking.

  1. Geen URL Parameters filteren

Advertenties aan het draaien? Vergeet niet om de URL-parameters te filteren! Wat bedoel ik hiermee? Op het moment dat je een Google, Facebook of LinkedIn advertentie draait. Dan plaatsen deze platformen een stukje link achter de URL waar de bezoeker op klikt.

Voorbeeld ZONDER: https://website@test.com/zonder-advertentie/

Voorbeeld MET: https://website@test.com/zonder-advertentie/?subid=nl-nl-ha-aw-sk-c-bau!o3~CjwKCAjwh7H7BRBBEiwAPXjadp6HEQO0edGZT-4A_w3PK4-mYTFHgEIzDIoQ_KSVj-kOEC4sxbSbRxoCsbUQAvD_BwE~62996079288~kwd-298856182015~1485447272~432406871489&utm_source=aw&utm_medium=ha&utm_campaign=nl-nl-ha-aw-sk-c-bau!o3~CjwKCAjwh7H7BRBBEiwAPXjadp6HEQO0edGZT-4A_w3PK4-mYTFHgEIzDIoQ_KSVj-kOEC4sxbSbRxoCsbUQAvD_BwE~62996079288~kwd-298856182015~1485447272~432406871489&gclid=CjwKCAjwh7H7BRBBEiwAPXjadp6HEQO0edGZT-4A_w3PK4-mYTFHgEIzDIoQ_KSVj-kOEC4sxbSbRxoCsbUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds 

Het probleem: Elke link zoals hierboven wordt als een aparte pagina gezien! Zo kan je categoriepagina gemakkelijk 1000 bezoekers meer hebben dan je nu in Google Analytics terugziet.

  1. Minder dan 2 events ingesteld / Google Tag Manager niet gebruiken

Meten is weten. Maar met 2 events kun je amper zien wat er op de website gebeurd. Ter vergelijking; wij hebben gemiddeld 37 events ingesteld per website (dan kun je tenminste echt zien waar iemand klikt, scrolt en afhaakt.)

Installeer al deze events zonder kennis en gedoe met Jeasy App.

Hoe los je deze fouten op?

Optie 1: Installeer Jeasy App 

Binnen 5 minuten na installatie wordt alle data opgehaald, hier hoef je zelf (naast toegang geven tot de Analytics) niets voor te doen. Vervolgens verschijnt er een funnel (waar de data al uitgefilterd is) afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt (webwinkels zien een andere funnel dan dienstverleners & restaurants) en tot slot krijg je automatische adviezen op basis van de data om je website / webshop te verbeteren. 

Probeer Jeasy App 30 dagen gratis uit!

Optie 2: Google Analytics & Google Tag Manager instellen

  1. Maak verschillende properties aan. 

Gebruik voor iedere website een UNIEKE trackingcode, door unieke properties aan te maken voor elke website (zie voorbeeld hieronder)

  1. Meet je knoppen met Google Tag Manager. 

Stel in Google Tag Manager een ‘Trigger’ in voor ALLE KNOPPEN. Klik op het plusje bij de labels om een dynamische text in te voegen op basis van de soort URL of TEXT waarop geklikt is. Et fini!

  1. Stel Cross-Domain Tracking in

Je kunt via verwijzingsuitsluiting de Cross-Domain Tracking instellen. Mike heeft een andere manier voor meerdere sites, deze kun je hier bekijken.

Vergeet niet in Tag Manager om de “AllowLinker” aan te zetten en de domeinen te benoemen.

  1. Filters voor de parameters

Bij de URL-query parameters kun je de parameters intypen, die ervoor zorgen dat je meer pagina’s hebt volgens Analytics dan er werkelijk zijn. Zoek de parameters door: “?” in geavanceerd zoeken te gebruiken en filter de query’s er op deze manier uit.

  1. Stel een hoop tags in met Google Tag Manager 

Je zult een hoop tags moeten instellen om ervoor te zorgen dat je dit allemaal kunt meten. Kost wat (qua tijd), maar dan heb je ook wat. 

Kortom:

Google Analytics is een uitgebreide tool, waar je enorm veel mee kan. Eigenlijk iets teveel voor ongetrainde ogen.

Het is ook zeker GEEN tool die je zomaar instelt en waar je vervolgens niets meer aan hoeft te doen.

Wanneer je dit wel doet, kan je data onbetrouwbaar en onvolledig worden.

Er zijn 2 manieren om dit op te lossen:

  1. Installeer Jeasy App
  2. Stel alles zelf / of laat alles instellen in Google Analytics & Google Tag Manager

Klik hier om Jeasy App 30 dagen gratis uit te proberen