Inleiding
Een quiz invullen om erachter te komen welk parfum jouw persoonlijkheid representeert of een testje doen om te kijken welk cadeau het beste bij je vriend(in) past: de meeste van ons zijn al (vaker dan) weleens gevallen voor deze interactieve content.
De meeste van ons kunnen er niet aan ontkomen, interactieve elementen zijn vaak de leukste!
Ze grijpen je aandacht en verleiden al snel naar meer. Hierom passen steeds meer merken en diensten interactieve content toe aan hun marketingstrategie. Ze geven bezoekers zo een gevoel van invloed en persoonlijke binding, want juist in deze tijd van digitale promotie en conversie is deze binding zo belangrijk!
En daarom laat ik je zien waarom interactie zo belangrijk is en hoe Rituals daar een mooi voorbeeld van is:
Interactie als reactie
Allereerst: wat is interactie eigenlijk?
Interactie is de (re)actie van de bezoeker op het geplaatste content. Een interactie op een website kan gaan van het invullen van formulieren tot het plaatsen van reacties / reviews of het klikken op een button.
Maar het kan ook zeker verder gaan dan dat!
Zo passen steeds meer bedrijven en organisaties quizzen en andere vormen van testjes toe om zo een hogere binding te creëren met de bezoekers.
Deze interacties laten namelijk zien hoe geïnteresseerd de bezoeker is in wat de verkoper te bieden heeft;
“Wie meer interacties biedt op de website, heeft een hogere kans op conversies en loyaliteit”
Met deze uitspraak komen we gelijk een terecht bij de tweede vraag die je waarschijnlijk hebt bij dit onderwerp:
Van interactie tot conversie
Zoals hierboven genoemd leiden interacties tot conversies, mits je ze goed behandeld.
Er zit namelijk een heel traject en scala aan emoties vast aan de inzet van een goede interactie.
Bij een persoonlijke interactie vanuit de bezoeker, kan er een gevoel van wederhoor en persoonlijke binding ontstaan. Rituals doet dit bijvoorbeeld heel goed door haar bezoekers een een persoonlijk geurprofiel te laten ontdekken middels een simpele en visuele questionnaire.
Na het beantwoorden van deze vragen beschrijven ze kort maar letterlijk in geuren en kleuren wat jouw persoonlijke geuren profiel is die ze vervolgens verbeelden met productvoorbeelden.
Bezoekers die door zo een questionnaire gaan zijn op deze manier een gestrekte tijd, intensief bezig met het merk en voelen zich daarna beloond met de beschreven uitkomst en de visuele voorbeelden. Door dit geluksgevoel zullen meer bezoekers direct de stap maken naar de aankoop van het gewenste product.
Ook ik ben hieraan ten prooi gevallen en kan je vertellen dat ik twee van de drie aangeboden geuren heb gekocht. Ik werd namelijk enthousiast door de persoonlijke en speelse beleving tijdens mijn zoektocht naar een lekker parfum, een product wat ik tot dusver altijd had gekregen maar nooit zelf had gekocht en dus niet goed wist waar ik naar moest zoeken.
Zo zie je dus dat een goede interactie voor beide kanten van belang is:
Voor de producent levert het een hogere conversie en loyaliteit op.
Voor de consument levert het een gevoel van wederhoor en geluksbeleving op.
Wat ons meteen brengt bij het volgende vraagstuk:
Interactie & loyaliteit
Verleid je bezoekers en geef ze iets terug
Voor de producent is interactie een goede zet als het gaat om conversie-verhoging. Zoals hierboven benoemd werd roepen bepaalde interacties positieve reacties op bij de bezoekers, die op deze manier sneller verleid zullen worden om de gewenste aankoop daadwerkelijk uit te voeren.
Als je als producent daarbij ook nog een gevoel van beloning of geluk kan meegeven aan de bezoekers bouw je daarbij ook nog eens loyaliteit op, wat zal leiden tot terugkerende klanten en dus weer hogere conversie.
Maar let wel op!
Zet niet zomaar een interactief stukje content in “omdat het kan”. Zorg er wel voor dat het een duidelijk doel en uitkomst biedt die voor de bezoeker relevant is. Als je dit niet goed inzet en er alleen maar meer vragen ontstaan bij de bezoekers is de kans op afhaken weer groter. De bezoeker interacteert namelijk juist op deze elementen omdat zij antwoorden verwachten te vinden op hun vragen.
Wil je dus een goede interactie neerzetten, bedenk dat eerst welke vraag jouw bezoeker mogelijk heeft en welk antwoord zij verwachten te vinden. Als je dit weet kun je zoeken naar een passende interactie waarmee jij niet alleen je bezoeker maar ook jezelf vooruit helpt!
Een goed voorbeeld van Rituals hiervoor is hun Giftfinder. Veel cadeau-shoppers vinden het maar lastig om een passend cadeau voor iemand te vinden en weten niet waar ze moeten beginnen. Zo een interactieve test helpt deze vraag van de bezoeker te beantwoorden:
In slechts 2 minuten en aan de hand van enkele korte vragen begeleiden zij je naar producten uit hun assortiment waarvan zij verwachten dat het aansluit bij de betreffende ontvanger.
Vervolgens kun je nog even filteren op jouw budget en voila! daar heb je de beste cadeausuggesties van Rituals voor jouw vriend(in). Zo simpel kan het zijn.
Ontroer je bezoekers met een interactieve beleving
Zoals ik zelf al aangaf kan een goede interactie de bezoeker het gevoel geven van geluk of hulp. Door antwoord te geven op de vragen van de bezoekers voelen zij zich geholpen en tevreden, en zullen ze sneller naar de adviezen luisteren van de producten en deze ook sneller opvolgen. Dat zie je dan ook veel gebeuren bij het voorbeeld dat we hierboven behandelde.
Door te kunnen interacteren met elementen op de website kan het voor de bezoeker ook voelen alsof het merk persoonlijke tijd investeert wat een gevoel van waardering en oplettendheid biedt.
Zo helpt een test voor jouw persoonlijke geuren profiel bij het ontdekken welke parfums bij jou aansluiten en helpt de giftfinder om moeilijke en brede keuzes te beperken en zo de keuzestress te verminderen.
Conclusie
Wie aandacht schenkt aan de lezer en met ze durft te interacteren bouwt een loyaliteit op die (letterlijk) goud waard is!
Ken de Customer Journey van je klanten en speel in op hun vragen. Geef quizzen om ze dichterbij jouw producten te laten komen, maak filters om hun keuzestress te verminderen en bovenal geef ze antwoord op hun vragen nog voordat ze deze vraag zelf hoeven te stellen.
Als je ze voor bent, zullen ze beter naar je luisteren en als je ze weet te helpen, zullen ze sneller weer terugkomen.
Interactie is een reactie, en reactie is een eerste stap richting loyaliteit, laat dit dus niet liggen!