Wekelijkse Marketing Technologie Stack

De Marketing Technologie Stack van: Bol.com

De marketing technologie stack zegt veel over de strategie en koers van een bedrijf. Deze week analyseren we de stack van: Bol.com

“De winkel van ons allemaal”

Bol.com is in 1999 begonnen als online boekenwinkel. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 9 miljoen website bezoekers per maand en noemt het bedrijf zich “de winkel van ons allemaal.”

Hoe komt Bol aan deze cijfers? Focust men zich vooral op het krijgen van nieuwe klanten of komen die 9 miljoen binnen, zonder daar iets voor te doen?.

Marketing Technologie: Bol is Adobe Fan

In deze blog leg ik bloot welke tools bol.com gebruikt en wat jij daarvan kunt leren. Elke toolstack heeft namelijk zijn voor- en nadelen en zegt iets over de marketingstrategie en koers van het bedrijf.

De Marketing Technologie Stack van Bol.com ziet er als volgt uit:

  • Adobe Enterprise Cloud
  • Google Analytics
  • Google Admob
  • Webtexttool
  • Appsflyer
  • Conductor
  • Clang
  • Notificare

Disclaimer: Het kan zijn dat een aantal van deze tools niet meer gebruikt worden.

Wat zeggen deze tools?

Aan de tools Adobe Experience Cloud en AppsFlyer kun je zien dat het bedrijf zich focust op de conversie van bezoekers en terugkeer van klanten. Dit is vrij logisch, wanneer je rond de 9 miljoen bezoekers per maand op je website ontvangt. 

Adobe Experience Cloud: de overnamespecialist van tools

Adobe Marketing Cloud is een tool die je niet vaak tegenkomt, omdat het een echte enterprise tool is. Toch is het grappig om te zien hoe Adobe tot dit product is gekomen. 

Ze hebben in feite de betere producten in de marketingbranche gekocht. Een voorbeeld daarvan is de recente aankoop van Marketo. Marketo was eerst een Marketing Automation platform, te vergelijken met Hubspot, Infusionsoft en Sharpspring. 

Zo hebben ze een scala aan tools gekocht en deze simpelweg samengevoegd tot:

“Adobe Experience Cloud.” 

Slimme tactiek nietwaar? 

Je hebt de klanten. Je weet dat er markt is voor je product. Voeg het samen en je hebt een ‘onbetaalbare’ enterprise tool. 

Best-of-breed v.s. alles-in-1

Toch heeft Adobe er wel aan gesleuteld en dat geeft zo zijn voordelen. Zo heb je 1 platform met allerlei goede tools, waarvan je zeker weet dat je data in veilig handen is.

Het nadeel van zo’n alles-in-1 platform is alleen dat je beperkt bent tot de mogelijkheden van de tool. Wanneer Adobe verzaakt dan zit je aan de tool vast en dan krijg je met een “vendor lock-in” te maken. Dit wil zeggen dat je organisatie zo afhankelijk is van een bepaalde software, dat het bedrijf niet makkelijk kan switchen. 

(voorbeeld: “alles-in-1” tool)

Best-of-breed is daarom onze aanbeveling, wanneer je een kleiner bedrijf of start-up bent. Je behoudt dan altijd je flexibiliteit. Misschien is e-mail over 5 jaar wel cliché. Wat heb je dan nog aan een marketing automation en analytics programma, zoals Adobe? 

Marketing Focus: Overal een beetje van

Terug naar bol, want uit de tools van bol.com kun je opmaken dat het bedrijf zich richt op 2 kanalen om websitebezoekers te trekken: Google advertenties (SEA) en Google onbetaald (SEO). 

De 2 tools die daarvoor gebruikt worden zijn: “Google Admob” en “Webtexttool”. 

Volgens Similarweb komt de helft van het verkeer van bol.com via Google (onbetaald) en de andere helft direct.

Dan zullen ze vast goed bezocht worden op “bol.com” zou je denken!

Wat blijkt? 

Slechts 12% van de bezoekers vind bol.com op de termen “bol.com”, “bol” of “bol com”.

Dat betekent dus dat de andere 88% van al die “search” (google onbetaald) websitebezoekers gevonden wordt op andere zoekwoorden dan het bedrijf zelf.

Dit is een standaard “best-practice” onder SEO (hoger in google zonder advertenties) experts. Je probeert op #1 te staan op de woorden die jouw potentiële klanten gebruiken om jouw product of oplossing te zoeken. 

Meer over SEO kun je vinden op de “Internet Marketing Unie” 

Jouw leerlessen: Lange Termijn op #1

Focus je net zoals bol.com op de lange termijn.

Doe dit door de focus te leggen op  SEO (hoger in google zonder advertenties), conversie-optimalisatie (het verbeteren van je website, zodat bezoekers kopen) en retentie (klanten laten terugkeren.)

Focus op de kanalen. Maak gebruik van een paar marketing kanalen en focus daar de aandacht op. Probeer niet elke maand een nieuw social media kanaal of nieuwe advertentie methode uit.

Investeer in de tooling die past bij jouw strategie.

Conclusie: Ga “All-in” of doe het niet.