Online quiz funnels: van 0 naar 100 leads in 1 dag

Van 0 naar 100 leads per dag met online quiz funnels

Alles wat je wil weten over online quiz funnels en de impact op jouw bedrijf.

Terug naar Gym

School en passie dat waren 2 tegenovergestelden (voor mij althans). Dit veranderde plots bij de gymlessen, wanneer het tijd was voor voetbal, softbal, hockey, etc. Het maakt eigenlijk niet uit wat, zolang we maar werden opgedeeld in teams. 

De competitiviteit en passie kwam vanaf minuut 1 in het spel los. Je moest en zou de beste zijn (althans bij mij). Je beste vriend in het andere team werd plotseling de grootste vijand, tenzij je verloor: “dan ging het ineens niet meer om winnen.”

Dat moment van interactie tijdens de gymles is niet voor iedereen weggelegd tijdens de gym. Sommigen ervaren dit moment tijdens de normale lessen of tijdens het werk. Het punt dat ik probeer te maken is dat iedereen getriggert wordt, wanneer zijn eer op het spel staat.

5000 ads per dag

De New York Times meldde in 2007 (13 jaar terug) dat ieder mens gemiddeld 5000 advertenties per dag ziet. 70% tot 80% van de advertenties wordt, volgens Search Engine Land, genegeerd. 

Toch maken veel bedrijven volop gebruik van advertenties en alleen al op Google wordt gemiddeld €9.000 tot €10.000 per maand per bedrijf uitgegeven. 

Iedereen ziet dus enorm veel advertenties, terwijl ze duur zijn en ze vaak genegeerd worden. 

Online quizzes zijn bedoeld om hersenloze scrollers (die advertenties negeren) te triggeren, zoals de gymles dat vroeger tijdens school deed. Hersenloze scrollers zitten op social media om hun tijd te verdoen. Ze willen niets kopen, geen 30-pagina lange ebook lezen en ook geen tijd inplannen voor een webinar. Een quiz daarentegen, dat kan wel! 

De hersenloze scroller wordt zo getriggert en het brein wordt geactiveerd. Wanneer dit gebeurt dan komt er een zeldzame gebeurtenis opgang: “Je bericht wordt onthouden.” 

Maar hoe haal je hier verkoop uit?

De Funnel

Jouw actieve scroller heeft zijn brein aangezet en staat open om jouw informatie op te nemen. Nu is het belangrijk om deze persoon (jouw potentiële klant) langzaam, maar zeker naar een aankoop te begeleiden, zonder dat deze persoon schrikt van het verkoperige taalgebruik.

Ieder persoon heeft een andere tijd nodig om zich comfortabel te voelen bij jouw bedrijf. De funnel is niet anders dan een manier om actieve scrollers comfortabel te maken met je bedrijf. En wanneer ze comfortabel genoeg zijn, dan stuur je ze naar de verkooppagina voor het doen van de verkoop.

Let op! Het is belangrijk dat je de ideale klant in kaart hebt gebracht, voordat je aan een quiz funnel begint! Bekijk hiervoor de persona-maker van hubspot.

Cijfers van Online Quiz Funnels

Interact heeft onderzoek gedaan onder 40.000 quizzes en haalde daaruit 3 opvallende statistieken:

  1. Quizzes converteren 50% van de bezoekers. 50%! Vergelijk dat eens met een schamele 1% van een gemiddelde webpagina.
  2. 9 uit 10 mensen maakt de quiz af. Kortom: MEGA VEEL DATA 
  3. Mensen spenderen gemiddeld 2 minuten per quiz. Zelfs video’s krijgen op veel platformen niet eens 2 minuten de aandacht.

Je krijgt dus 2 hele minuten de aandacht van een potentiële klant, 9 uit 10 laat zijn gegevens achter en vervolgens heb je ook nog toegang tot het e-mailadres van deze persoon.

In combinatie met een funnel kan dit gemakkelijk de conversie van je website verhogen van +/- 2% naar 4% zonder grote investeringen.

Zien wij dit terug in onze resultaten?

Jazeker! Een marketingpartner haalde met een online quiz in 1 dag 100 leads binnen en dat terwijl hij de quiz enkel op LinkedIn had geplaatst (zonder verdere promotie.)

Maar ook bij een andere klant, was het interactief maken van een populaire blog genoeg om de e-mailadressen en gegevens van 20% van de websitebezoekers te krijgen. 

Weet jij van 1 op de 5 websitebezoekers, wie het is en waarom hij/zij jouw website bezoekt?

Build it yourself – waar moet je op letten?

Je kunt al een online quiz maken met 1 van deze tools:

Hoe weet je of je een goed quiz idee hebt?

De 3 belangrijkste punten voor het bedenken van een quiz idee zijn:

  1. Mega specifiek
  2. 1 Focuspunt
  3. Resultaat is iets waar je doelgroep voor wil betalen.
  4. Resultaat is gelijk te bekijken.
  5. Maakt jou tot een expert.

Nu is je quiz aantrekkelijk geworden om op te klikken, maar de vorm bepaalt of bezoekers de quiz ook afmaken.  

Volgens leadquizzes hebben de beste quizes (die het meest afgerond worden), deze 12 punten gemeen.

  • 10+ vragen
  • Vragen hebben maximaal 4 antwoorden
  • Antwoorden bestaan vaak uit 1 woord
  • Taalgebruik is erg basic
  • To-the-point en kennisintensief
  • Vragen zijn maximaal 1 zin.
  • Afbeeldingen worden vaak gebruikt als antwoordt
  • Goede antwoorden worden getoond in de quiz
  • Lead capture start aan het begin van de quiz i.p.v. aan het eind.
  • Lead magnets staan in relatie met het vervolgaanbod.
  • Er wordt een “bijna af” bar getoond op de resultatenpagina

Customer Journey & Quiz Funnels

In welke fase van de customer journey maak je gebruik van een online quiz en wanneer maak je gebruik van een online rekenmachine?

Een quiz is dus enorm interessant om potentiële klanten bewust te maken van je bestaan. Voor het afwegen van een bepaalde keuze en in de beslissingsfase zijn online rekenmachines en configurators weer interessanter.

En dan zeg je misschien: “dit is toch een beetje wc-eend die wc-eend aanbeveelt?” 

Daar heb je totaal gelijk in, maar het werkt!

Daniel Kahneman, nobelprijswinnaar en auteur van de bestseller: “Thinking Fast & Slow”, ontdekte dat wij mensen leiden aan een aantal blinde vlekken. 

1 van die blinde vlekken is: De “What You See is All There Is (WYSIATI) Bias

Wij mensen zijn lui. Wanneer jij als bedrijf dus duidelijk maakt, waarom jij beter bent dan de concurrent, dan is dit voor het gros van de bezoekers genoeg bewijs.  “Dit is al uitgewerkt, fijn, hoef ik dat zelf niet meer op te zoeken”, redeneert het hoofd. Er zijn maar weinig bezoekers die dan nog naar de concurrent om jouw feiten te checken.

Spread-the-word!

Je hebt een goed idee, een solide vorm en de fase van de quiz is duidelijk. De enige vraag die rest is… waar promoot je de quiz?

In principe kun je alle kanalen inzetten, denk hierbij aan:

  • Facebook (advertenties)
  • LinkedIn (advertenties)
  • Twitter (advertenties)
  • Instagram (advertenties)
  • Google (advertenties)
  • TV + Radio
  • Beurzen
  • Website
  • Gastblogs
  • En nog veel meer

Case-study (Denkadog)

De quiz van Denkadog noemde wij de voedingswijzer.

Het idee ontstond toen ik de AARRR Funnel van Denkadog analyseerde en tot de ontdekking kwam, dat van de 3000 maandelijkse bezoekers op de website, slechts 10 bezoekers een actie ondernamen.

Na een analyse van de best bekeken pagina’s sprongen 2 grafieken eruit. Van deze grafieken maakten we een quiz en als snel verzamelde we 300 tot 600 mails per maand. 

Binnen 1 jaar resulteerden dit tot meer dan 4000 invullers van de quiz en een schat aan data. Zo kon Denkadog zien wat voor honden en kwalen het meest voorkwamen bij de websitebezoekers.

Follow-ups na Online Quiz

Dit plaatje uit de bestseller: “Ultimate Sales Machine” laat zien dat slechts 3% van de markt bezig is om iets te kopen.

De sales funnels zijn er om ook de overige 67% te converteren. De mensen die denken dat het niet voor hen is of die er simpelweg niet mee bezig zijn.

De online quiz is daarom in feite een strategische verkoopactie en de funnel de tactische “koop nu.” 

Vergelijk het met dit voorbeeld:

Kledingzaak 1 probeert je gelijk iets te verkopen. (Tactisch)

Kledingzaak 2 probeert niet alleen te verkopen, maar vertelt je ook de achtergrond van het bedrijf, over het team, de kwaliteit van de materialen, de missie en over de fijne relatie met andere klanten. (Strategisch)

Stel dat je niet in de markt bent voor kleding, maar een kennis vraagt om een aanbeveling. Naar wie stuur je deze klant dan?

De quiz en salesfunnel doen hetzelfde.

En eerlijk is eerlijk. Uit het oog is uit het hart.

Daarom is een mailadres ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat niemand ons vergeet.

Leerlessen in dit artikel:

Gebruik quiz funnels om je conversie en merkbekendheid een boost te geven. 

Een quiz funnel is vaak een strategische zet om structureel meer klanten binnen te halen en je krijgt gemiddeld 4x zoveel aandacht als een video van 30 seconden. 

Met de schat aan data kun je vervolgens je aanbod beter afstemmen op de behoeften van de klant en daardoor de conversie nog verder verhogen.

Hoe past een quiz funnel in jouw strategie? Laat het weten in de reacties!